Μαρία Δαμανάκη, Θεολόγος Μίντζας, Μιχάλης Παττακός: Ο δρόμος μπροστά

0

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του νέου προοδευτικού φορέα τελείωσαν και οι νικητές αναδείχθηκαν.
Όμως, η επιτυχία του εγχειρήματος μένει ακόμα να κριθεί, και ο δρόμος μπροστά δεν βρίσκεται σε κάποιον πολιτικό χάρτη. Θα πρέπει να τον χαράξουμε εμείς. Τα επόμενα βήματα είναι κρίσιμα και οι συντεταγμένες του μέλλοντος προσδιορίζονται από τις απαντήσεις που θα δώσουμε συλλογικά σε τρία ερωτήματα: ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε, τι θέλουμε για τη χώρα.

Ποιοι είμαστε
Ξέρουμε ότι έχουμε διαφορές, άλλωστε πάντα είχαμε. Η ιδεολογική πολυχρωμία της παράταξης δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο, αντίθετα υπήρξε ιδεολογικός πλούτος και πολιτική δύναμη. Με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στο επίκεντρο, μπορούμε να εκφράσουμε τον πολιτικό χώρο που εκτείνεται από την ανανεωτική αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο.
Το ιδρυτικό συνέδριό μας θα πρέπει να είναι ανοιχτό στα ιδεολογικά ρεύματα που περιέχουμε. Και η θεσμική έκφραση του νέου φορέα οφείλει να δώσει χώρο και λόγο στο σύνολο των προοδευτικών πολιτών που με τη συμμετοχή τους ιδρύουν ένα νέο, φιλόδοξο πολιτικό υποκείμενο. Με ανοιχτές δομές, και με ελέγχους και αντίβαρα στη λήψη των αποφάσεων. Με μια ηγεσία που θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως τον εκφραστή του συνόλου της δημοκρατικής παράταξης.
Ο πολιτικός μας λόγος, η πολιτική μας πρακτική, δεν μπορεί να είναι αυτά που ήταν. Πρέπει να εμπλουτιστούν από τις φωνές που εκφράστηκαν στην κάλπη, αλλά και από τους πολλούς που, ενώ είναι κοντά πολιτικά, δεν συμμετείχαν. Πρέπει να αναζωογονηθούν από μια νέα πολιτική γλώσσα και από νέα πρόσωπα. Πρόσωπα που μπορούν να διαμορφώσουν τον ηθικό χώρο για να ακουστεί το πολιτικό μας επιχείρημα.

Με ποιους είμαστε
Η ιδεολογική μας πυξίδα θα πρέπει να δείχνει προς αυτούς που η κρίση άφησε πίσω και εκτός. Τους νέους και τους μεγαλύτερους που παλεύουν για να βρουν δουλειά, τους εργαζόμενους που παλεύουν για αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτούς που προσπαθούν και δημιουργούν. Και αυτούς που μπορεί να απέτυχαν, αλλά θέλουν να προσπαθήσουν ξανά.
Ο παγκόσμιος διάλογος για το τι είναι προοδευτικό σήμερα, ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους στην οικονομία, η ενίσχυση της δημοκρατίας και των θεσμών, η υπεράσπιση της ανοιχτής κοινωνίας, η διαγενεακή δικαιοσύνη, ο ρόλος της παιδείας και της φορολογίας στη μάχη κατά των ανισοτήτων, η παροχή κινήτρων και ευκαιριών σε όσους ξεκινούν τη ζωή τους από μειονεκτική θέση, πρέπει να γίνει ξανά δική μας υπόθεση.
Και οφείλουμε να κοιτάμε στα μάτια την ελληνική κοινωνία, με τις ιδιομορφίες και τις ανάγκες της. Η κρίση έκανε την κοινωνία μας πιο άδικη, όμως ήταν ο συνδυασμός του αξιακού και θεσμικού μας ελλείμματος που έφερε τη δημοσιονομική κατάρρευση. Πρέπει να το πούμε. Κανένας τόπος δεν προχώρησε αγνοώντας την αλήθεια, καμία κοινωνία δεν πέτυχε κρύβοντας τις αδυναμίες της πίσω από ανύπαρκτους εχθρούς.

Τι θέλουμε για τη χώρα
Στρατηγική μας επιδίωξη είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Να χτίσουμε μια κοινωνία που θα ζει στην καρδιά της Ευρώπης. Με ισχυρή δημοκρατία και ένα σύγχρονο κράτος. Να χτίσουμε μια κοινωνία στην οποία δεν θα έχει σημασία από πού ξεκινάμε ούτε πώς θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Με μια οικονομία ανοιχτή σε ιδέες, καινοτομίες και σε ανθρώπους.
Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του Νοέμβρη έδειξε ότι το πολιτικό νήμα που μας συνδέει με την ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει αδυνατίσει, αλλά δεν έχει σπάσει. Η κοινωνία περιμένει από εμάς. Περιμένει να τη βοηθήσουμε να σταθεί ξανά στη πόδια της, χωρίς δανεικά στηρίγματα. Με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.
Η ευκαιρία που μας δίνεται είναι μια μικρή έμπνευση της ιστορίας. Μια ευκαιρία για να ορίσουμε ξανά τον πολιτικό, ηθικό και προγραμματικό μας ορίζοντα. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάτι αληθινά διαφορετικό, σε κάτι μεγάλο, έχουμε το βάρος να το κάνουμε μαζί.

Share.

Comments are closed.