Βρυξέλλες: Ο Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

0

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο εξελέγη πρόεδρος του Eurοgroup για τα επόμενα τουλάχιστον 2,.5 χρόνια. Ο Μάριο Σεντένο ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ τόσο επειδή ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν εκπροσωπείτο σε κανέναν όργανο της Ε.Ε, καθώς στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πολιτικοί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από την υποστήριξε που έλαβε από πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά – παραδόξως- και της Γερμανίας.
Ο 50χρονος οικονομολόγος (το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει 51 ετών) με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, χαίρει της εκτίμησης πολλών άλλων συναδέλφων του, ενώ ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που καταγράφει η χώρα μετά την εποχή των μνημονίων.
Ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Σεντένο συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην Πορτογαλία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Κομουνιστικό Κόμμα η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2016.

Share.

Comments are closed.