Αγχωμένος πρωθυπουργός προσπαθεί να  αλλάξει την ατζέντα μοιράζοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς

0

«Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι.», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης χθες στο διάγγελμά του.
Δεν εκπλήσσει νομίζω κανέναν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, με το χθεσινό του διάγγελμα, ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα, αποπειράθηκε να αλλάξει τη δυσμενή -λόγω της μεγάλης συμμετοχής για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και Πάνου Καμμένου με το ζήτημα των βλημάτων της Σαουδική Αραβίας – ατζέντα της επικαιρότητας, ανακοινώνοντας το «κοινωνικό μέρισμα» που θα δώσει φέτος, ως αποτέλεσμα του «υπερπλεονάσματος».
Όμως, και φέτος, το μέρισμα αυτό είναι αρκετά δύσπεπτο για ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας. Κι εξηγούμαστε:
Δεν είναι μόνο γιατί αυτό, σε μεγάλο βαθμό, προέρχεται από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και από την καθυστέρηση των πληρωμών στους νέους συνταξιούχους. Είναι δύσπεπτο προπαντός γιατί αυτά τα λίγα που λαμβάνουν τα πιο αδύνατα στρώματα εκτάκτως, τα έχουν πρώτα δώσει πολλαπλάσια και σε μόνιμη βάση μέσω της δραματικής μείωσης του ΕΚΑΣ και της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Όσο για την υπερφορολόγηση, αυτή είναι τόσο σκληρή ώστε οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πολιτών – αθροιστικά πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ίδιου του δημοσίου ανεβαίνουν και πάλι στα 4,5 δισ. ευρώ και η ανεργία «μειώνεται» μέσω μαζικής μερικής απασχόλησης, με μέσο μισθό 360 ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα τάξη εργαζόμενων, κάτω από το επίπεδο της φτώχιας.
Όμως εκείνο το μεγάλο ψέμα που δεν χωνεύεται είναι πως το μέρισμα «φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι.». Στην ουσία είναι μόλις 700 εκατομμύρια γιατί τα υπόλοιπα γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης ότι ένα μέρος τους θα πάει υποχρεωτικά για τη ΔΕΗ – αφορά αποτροπή της χρεοκοπίας της ΔΕΗ και το άλλο για την ικανοποίηση της δικαστικής απόφασης για τα παρανόμως παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους!
Τελικά το πραγματικό μέρισμα των 700 εκατομμυρίων είναι αδύνατο να αλλάξει την αφόρητη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Έτσι δεν είναι πρωθυπουργέ Αλέξη;

Share.

Comments are closed.