Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν

0

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος έχει φύγει στο Βέλγιο.
Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζντεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Έτοιμος να συνεργαστεί
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.
«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.
«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».
Δημοσιογράφος του RTBF γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και προτίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία από το εξωτερικό.

Τι θα επακολουθήσει 
Πάντως ακόμη και η έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης δεν σημαίνει ότι ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας δεν τρόπο να το πολεμήσει. 
Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα Politico, η έκδοση του εντάλματος δεν σημαίνει ότι ο Πουτζδεμόν θα πάρει το επόμενο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. 
Παρ’ ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ενταλμάτων κάνει την έκδοση υπόπτων μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκετά ευκολότερη και ταχύτερη, αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται και αυτόματα.
«Η χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν μεταξύ τους ότι ο έλεγχος [σ.σ. του εντάλματος] θα είναι ελάχιστος» δήλωσε στο Politico ο Βέλγος δικηγόρος Philippe Van Linthout και τούτο γιατί στο Βέλγιο θα μπορούσε το ένταλμα να απορριφθεί και θα μπορούσε να απορριφθεί αν η εκτέλεσή του θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα του υπόπτου. Ο νόμος αυτός αναφέρεται στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κάνει σαφή αναφορά στο «σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Share.

Comments are closed.