ΗΠΑ: Η «ελληνική εμπλοκή» και ο ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές

0

Ένας από τους στενότερους συμβούλους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος, ομολόγησε ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI για μια συνάντηση με Ρώσο καθηγητή με στενές επαφές με το Κρεμλίνο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιανουάριο στο FBI, είπε ψέματα για τις επαφές με τον Ρώσο καθηγητή, για τον οποίο γνώριζε ότι «είχε ουσιαστικές σχέσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς εκπροσώπους στην Ρωσία». Ο Παπαδόπουλος φέρεται να κατέθεσε ότι συνάντησε τον Ρώσο καθηγητή πριν να γίνει μέλος της ομάδας Τραμπ ενώ στην πραγματικότητα η συνάντηση έγινε λίγες ημέρες μετά τη ένταξή του στην προεκλογική καμπάνια του νυν προέδρου των ΗΠΑ.
Ο κ. Παπαδόπουλος, είναι το πρώτο πρόσωπο που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη σε σχέση με δράση συνεργατών της εκστρατείας Τραμπ με Ρώσους ενδιάμεσους, προεκλογικά το 2016. Ο ίδιος ήταν μέλος της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής. Πάντως σύμβουλοι του Τραμπ λέμε πως είχε περιορισμένο ρόλο στην εκστρατεία και δεν είχε πρόσβαση στον κ. Τραμπ.
Ο κ. Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016» υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ.
Υπενθυμίζεται πως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν σε γνώση της εφημερίδας «Washington Post» το καλοκαίρι καταδείκνυαν ότι ο ομογενής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλος κατέβαλε προσπάθειες να φέρει σε επαφή τον Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και ακόμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως ανέφερε η «Washington Post», τρεις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τα μέλη της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής της προεκλογικής του εκστρατείας, τον Μάρτιο του 2016, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος(«ο νεότερος από τους συμβούλους του», όπως σημειώνει η εφημερίδα) έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επτά στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας υπό τον τίτλο: «Συναντήσεις με ρωσική ηγεσία – Συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν».
O Τζορτζ Παπαδόπουλος προσφερόταν να κανονίσει «μια συνάντηση μεταξύ της πλευράς Τραμπ και της ρωσικής ηγεσίας για να συζητηθούν οι αμερικανορωσικές σχέσεις υπό τον πρόεδρο Τραμπ», σύμφωνα με τα όσα περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα τα οποία παρουσιάζει η «Washington Post».
Η πρόταση αυτή προκάλεσε μια ανησυχία στο στρατηγείο του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Ο συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας, Σαμ Γκλόβις έγραψε ότι κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ενημερωθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προτού γίνουν οι όποιες κινήσεις.
Ένας άλλος σύμβουλος του Τραμπ, ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τσαρλς Κούμπικ, επεσήμανε ότι ίσως υπήρχαν νομικά ζητήματα γύρω από την υπόθεση, καθώς ίσως παραβιαζόταν ο νόμος που είχε να κάνει με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και ο Νόμος Λόγκαν, που απαγορεύει Αμερικανούς πολίτες να έχουν διαπραγματεύσεις με ξένες κυβερνήσεις χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εξουσιοδότηση.
Αλλά ο Παπαδόπουλος, ένας εθελοντής, όπως επεσήμανε η «Washington Post» της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με ελάχιστη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, επέμεινε. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του 2016, ο Παπαδόπουλος, που πάντα όπως αναφέρει το δημοσίευμα αυτο-περιγράφεται ως σύμβουλος Ενέργειας, έστειλε τουλάχιστον μισή ντουζίνα αιτήματα για τον Τραμπ ή για τα μέλη της ομάδας του, προκειμένου να επιτύχει συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.
Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την προσπάθεια αυτή ήταν ο τότε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.
Ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται από το δείγμα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ως μια νέα και αινιγματική φιγούρα στην εξέταση των επαφών της εκστρατείας Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και εκπροσώπους τους κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, που τώρα είναι το αντικείμενο μιας έρευνας ειδικού συμβούλου.
Δεν είναι σαφές, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, εάν ο Παπαδόπουλος ενεργούσε ως ενδιάμεσος για τη ρωσική κυβέρνηση, αν και ο ίδιος δήλωσε στους αξιωματούχους της εκστρατείας Τραμπ ότι ήταν. Ενώ τα μηνύματα δείχνουν την προθυμία του να ενισχύσει τις επαφές της εκστρατείας Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση, ο Παπαδόπουλος δεν διευκρινίζει σε αυτούς γιατί αυτό θα ήταν προς το συμφέρον του Τραμπ να το πράξει.
Τρεις μήνες αφότου ο Παπαδόπουλος ανέφερε τη δυνατότητα μιας συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, ο γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία με επικεφαλής μια Ρωσίδα δικηγόρο που προσφερόταν να τους δώσει ζημιογόνες πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον.
Πάντως τον Ιούλιο του 2016 πάλι δύο μήνες αργότερα, ο Τζεφ Σέσιονς, τότε γερουσιαστής και ανώτερος σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τραμπ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ.
Και, επίσης, τον Ιούλιο, λίγες εβδομάδες αφότου ο Παπαδόπουλος ζήτησε από τους ανωτέρους του για το αν άλλοι σύμβουλοι της καμπάνιας θα μπορούσαν να αποδεχθούν κάποιες από τις προσκλήσεις των Ρώσων, ο Κάρτερ Πέιτζ, ένας άλλος σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τραμπ, μίλησε σε ρωσικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ο Πέιτζ δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι έκανε το ταξίδι ανεξάρτητα από την εκστρατεία.

 

Share.

Comments are closed.