Die Zeit: «ΕΕ, mon amour» -Εθνικιστές, λαϊκιστές, αποσχιστές, πλήττουν την Ευρώπη

0

Στις επικίνδυνες πολιτικές εξελίξεις που απειλούν τη συνοχή της ΕΕ εστιάζει εκτενές αφιέρωμα της Die Zeit.
Η έγκριτη εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου επιλέγει τον γλαφυρό τίτλο «ΕΕ, mon amour» για να επισημάνει την ενίσχυση των εθνικιστικών και λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και τις αποσχιστικές τάσεις που πλήττουν την Ευρώπη.
«Δεξιοί λαϊκιστές και αυτονομιστές βάλλουν από όλες τις πλευρές κατά του εγχειρήματος που λέγεται Ευρώπη. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που την υπερασπίζονται με πάθος», υπογραμμίζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο παράδειγμα της νεοσύστατης πρωτοβουλίας πολιτών Pulse of Europe (Παλμός της Ευρώπης), που κινητοποίησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς ανθρώπους σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να ενώσουν τις φωνές τους υπέρ της ΕΕ και κατά των ανερχόμενων τάσεων αμφισβήτησης της Ευρώπης. «Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την απεριόριστη υποστήριξη των πολιτικών ώστε στο τέλος να νικήσουν», τονίζει η Die Zeit.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης» και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Και τα παλιά προβλήματα υπάρχουν ακόμη – αιτίες και συμπτώματα της ευρωπαϊκής κρίσης συγχρόνως. Με την οικονομία σε ανάπτυξη οι νέοι στις χώρες της νότιας Ευρώπης παραμένουν άνεργοι, στην Ελλάδα σχεδόν 48%, στην Ισπανία 42%, στη Γαλλία 25%. Τα κρατικά χρέη διατηρούνται. Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι προειδοποίησαν πρόσφατα (σ.σ. τέλη Σεπτεμβρίου) με έκκλησή τους ότι μια νέα κρίση χρέους ή χρηματοοικονομική κρίση στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον θα μπορούσε να κλονίσει την ευρωζώνη».
Ωστόσο, παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις η εφημερίδα εκτιμά ότι η σημερινή συγκυρία «είναι ευνοϊκή για την Ευρώπη. Μπορεί να μιλήσει κανείς για μια αλλαγή εποχής ή με λιγότερο δραματική διατύπωση για ένα ανοικτό χρονικό παράθυρο. Τα πράγματα έχουν οξυνθεί τόσο πολύ ώστε μετά από χρόνια χωρίς διάλογο και δίχως λήψη αποφάσεων κάτι θα συμβεί. Οι αντίπαλοι της ΕΕ ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Αλλά το ίδιο και οι υποστηρικτές της».
Η Die Zeit σχολιάζει τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πιστή εφαρμογή των κανόνων ενώ η Γαλλία προτιμά μια πιο ελαστική προσέγγιση. Το δημοσίευμα τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν είναι κάτι αυτονόητο και όποιος θέλει να είναι Ευρωπαίος θα πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό». Η εφημερίδα του Αμβούργου, αναφερόμενη στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν για ριζικές μεταρρυθμίσεις που συναντούν τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, εκτιμά ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβασμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της δημοσιογράφου Elisabeth Raether της εφημερίδας του Αμβούργου Die Zeit με τίτλο «ΕΕ, mon amour», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner