Ο ιός αυτονομίας της Καταλονίας «χτυπά» και τον ιταλικό βορρά

0

Στην Λομβαρδία και το Βένετο ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψηφοφόρων επέλεξε το «ναι» στην αυτονομία στο δημοψήφισμα -που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Λέγκα του Βορρά, κόμμα που έχει την εξουσία στις δύο περιφέρειες κάτι που έχει ιδιαίτερη πολιτική χροιά λόγω των εξελίξεων στην Καταλονία.
Αναλυτικά σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά 95% υπέρ τού ναι στη Λομβαρδία, ενώ στο Βένετο το ποσοστό τού ναι ήταν ακόμη υψηλότερο, 98%. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% και στο 57%, αντίστοιχα.
Φυσικά το αποτέλεσμα είναι μη δεσμευτικό, αλλά προφανώς ανατρεπτικό καθώς την Ιταλία χτυπά πλέον ο ιός της Καταλονίας.
Η Corriere della Sera, η σημαντικότερη ιταλική εφημερίδα μιλάει για μια «ανόητη φωνή» που αναδύθηκε από τα δημοψηφίσματα.
«Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που ξεπερνά τη Λομβαρδία και το Βένετο και είναι η περιοχή που η Corriere della Sera έχει εντοπίσει στον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το Βορρά, από το Τορίνο στην Τεργέστη, Μια περιοχή που θέλει να είναι πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη. Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της χθεσινής ψηφοφορίας» είπε ο Μάσιμο Ρεμπότι της Corriere della Sera.
«Περισσότερη αυτονομία ζητησαν με την ψήφο της Κυριακής, 3 εκατομμύρια στη Λομβαρδία και δύο εκατομμύρια στο Βένετο. Συνολικά 5 εκατομμύρια πολίτες τάχθηκαν υπέρ. Το άγνωστο αυτή τη στιγμή είναι πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το νέο κίνημα της αυτονομίας. Η απάντηση θα έλθει σύντομα στις επικείμενες εθνικές εκλογές» σημειώνει η ανταποκρίτρια του euronews Πάολα Καβάντι.

Share.

Comments are closed.