Εντυπωσιακή νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία

0

Τρεις εβδομάδες μετά την ιστορική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, οι Σοσιαλδημοκράτες πέτυχαν μια απροσδόκητη και εντυπωσιακή νίκη.
Σύμφωνα με τα exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας  (πρωτεύουσα το Ανόβερο) το SPD αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο κρατίδιο μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Με δεδομένες τις σημαντικές απώλειες για το κόμμα των Πρασίνων όμως, η συνέχιση του νυν κυβερνητικού συνασπισμού SPD και Grüne δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη. Την ίδια ώρα οι Χριστιανοδημοκράτες και ενώ το μεγαλύτερο διάστημα προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, βιώνουν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στο κρατίδιο από το 1959.
Σε περίπτωση που τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές και SPD και Πράσινοι δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συνέχιση της κυβερνητικής τους συνεργασίας, τότε οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στο δεύτερο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες. Πιθανά εναλλακτικά σενάρια θα ήταν η συγκρότηση ενός συνασπισμού μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, μια συγκυβέρνηση SPD, Φιλελευθέρων και Πρασίνων αλλά και ο λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα. Το τελευταίο είναι και το πιθανότερο σενάριο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τις σχετικές διερευνητικές επαφές να ξεκινούν την προσεχή Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα exit poll που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση έχουμε:

  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 37,0%
  • CDU (Χριστιανοδημοκράτες) 33,8%
  • Grüne (Πράσινοι) 8,8%
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 7,4%
  • AfD  (Ακροδεξιοί) 6,1%
  • Linke (Αριστερά) 4,6%
Share.

Comments are closed.