Ο ηγέτης της Καταλονίας «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση – Έξαλλοι και οι οπαδοί της ανεξαρτησίας

0

Με μια αμφίσημη ομιλία, ο ηγέτης της Καταλονίας Πουτζδεμόν «πάγωσε» την ανεξαρτητοποίηση και προκάλεσε την μήνιν και στο ίδιο του το κόμμα. Κι όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που οι ακτιβιστές της ανεξαρτησίας περίμεναν μια κατηγορηματική ανακήρυξη.

Το κόμμα Candidature d’unité populaire (CUP), ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εξέφρασε τη λύπη του «γιατί χάθηκε η ευκαιρία να ανακηρύξουμε την Καταλανική Δημοκρατία». Η αντίδραση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στο εσωτερικό της συμμαχίας των κομμάτων που θέλουν την ανεξαρτησία. Σε μια σειρά tweets, η νεολαία του CUP αποκάλεσε «προδοσία» την ομιλία του Πουτζδεμόν.

Στην Βαρκελώνη, πολλοί οπαδοί της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να ακούσουν την ομιλία του Καταλανού προέδρου, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους.

«Είμαι απογοητευμένος, αλλά ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε τον διάλογο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε μια μονομερή απόφαση άμεσα», δήλωσε ο Siltu Solana, ένας μικρός επιχειρηματίας της Βαρκελώνης. Πιστεύει ότι η ισπανική κυβέρνηση «δεν θα μπορεί πλέον να μας αγνοεί, θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα δημοψήφισμα όπου θα μπορέσουμε να εκφραστούμε». Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα, ο στόχος παραμένει ο ίδιος: η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Απογοήτευση στους οπαδούς της απόσχισης

Στην παρακάτω φωτογραφίες αντικατοπτρίζονται τα αντίθετα συναισθήματα που προκλήθηκαν από την ομιλία του Πουτζδεμόν στους οπαδούς της ανεξαρτησίας. Αρχικά χάρηκαν στο άκουσμα της ανεξαρτησίας και αμέσως μετά πάγωσαν όταν άκουσαν ότι αναστέλλεται η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης.

Share.

Comments are closed.