Ξεπερνούν το 1 δισ. τα κεφάλαια από το πρόγραμμα «Xρυσή βίζα»

0

Κεφάλαια πάνω από 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Xρυσή βίζα», που παρέχει άδειες παραμονής σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, με το πέρας του φετινού εννεαμήνου ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 ανέρχεται σε 2.014, έναντι 1.550 στο τέλος του 2016.

Εν ολίγοις, φέτος έχουν λάβει άδειες παραμονής 464 νέοι επενδυτές κι ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκατοντάδων ακόμη, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές εξοχικών και μη ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχαν χορηγηθεί 586 άδειες παραμονής. Συνολικά, πέραν των 2.014 αδειών προς επενδυτές, έχουν χορηγηθεί και επιπλέον 2.948 άδειες στα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 4.962 άδειες.

Με βάση τα στοιχεία του Enterprise Greece, αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 850 άδειες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία, που ακολουθεί με 388 άδειες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία με 161 άδειες παραμονής, έχοντας ξεπεράσει την Αίγυπτο που καταλάμβανε μέχρι πρότινος την τρίτη θέση. Επιβεβαιώνεται έτσι η τάση του τελευταίου 12μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος αγοραστών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν και έπειτα.

Share.

Comments are closed.