Νέος Τσίπρας ο Πουτζδεμόντ: Αναστέλλει τo «ΝΑΙ» στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και ζητά διάλογο με Ραχόι

0

Ο ηγέτης της Καταλονίας πρότεινε το «πάγωμα» της ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, καλώντας σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ με ομιλία του στο περιφερειακό κοινοβούλιο επισήμανε ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμά της να ανεξαρτητοποιηθεί, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά την ίδια ώρα έκανε συνεχείς εκκλήσεις για διάλογο στην ισπανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, όμως, η Μαδρίτη έχει απορρίψει την όποια μεσολάβηση, ενώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στην υπόθεση.

«Θέλω να ακολουθήσω την επιθυμία του λαού της Καταλονίας να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος. Προτείνουμε την αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για να εργαστούμε για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μία κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου».

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ανέφερε, αναστέλλεται για μερικές εβδομάδες, «γιατί θέλουμε λογικό διάλογο, μία μεσολάβηση με το ισπανικό κράτος. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να την τροφοδοτήσουμε περαιτέρω», είπε στην συνέχεια.

Ακόμη, σε άλλο σημείο ότι η σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία είναι πλέον μη βιώσιμη: «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την επιβίωση είναι η Καταλονία να γίνει κράτος. Η Καταλονία προσπάθησε να ακολουθήσει το ισπανικό σύνταγμα αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα».

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας σταμάτησε να μιλά καταλανικά και μιλώντας ισπανικά είπε: «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, που θέλουμε απλά να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Η σχέση μας δεν είναι λειτουργική εδώ και χρόνια, πλέον είναι μη βιώσιμη».

Share.

Comments are closed.