Το ψεύτικο πλεόνασμα που επιτεύχθηκε σε βάρος των επενδύσεων και της εργασίας

0

Συνταξιούχοι που περιμένουν μήνες να εγκριθούν οι συντάξεις τους και άνεργοι που προσδοκούν εργασία από δημόσιες επενδύσεις που δεν γίνονται χτίζουν το περίφημο πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας.
Είναι το πλεόνασμα που όταν το παρουσίαζαν προηγούμενες κυβερνήσεις τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τα χαρακτήριζε «ματωμένο» και τώρα ως κυβέρνηση εμφανίζει ως απόδειξη επιτυχούς οικονομικής διαχείρισης,δηλαδή νέο cusses story, για να μην  ξεχνιόμαστε.
Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που χάθηκαν
Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην ανάλυση των επιμέρους δεδομένων του πλεονάσματος προκύπτει ότι ο ΟΑΕΔ, που είναι ο μόνος κρατικός φορέας που έχει την ευθύνη στήριξης των ανέργων, παρουσίασε μείωση δαπανών κατά 220 εκατ. ευρώ!
Στην ουσία πρόκειται για ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για προγράμματα απασχόλησης τα οποία όμως… ουδέποτε υλοποιήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας. 

Οι συντάξεις  που δεν έχουν εκδοθεί
Το cusses story του Τσίπρα, δηλαδή το περίφημο πλεόνασμα «σηματοδοτείται» επίσης 114.000 κύριες συντάξεις και 126.000 επικουρικές αλλά και τα εφάπαξ που όλα παραμένουν σε άτυπη αναστολή για μήνες. Οι δανειστές εδώ και μήνες περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς που κάνουν για το ακριβές ύψος του πλεονάσματος και το ποσό που θα χρειαστεί το κράτος για να καλύψει τις εκκρεμείς συντάξεις. Μάλιστα συνέδεσαν την καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και γι’ αυτό υποχρεώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να δουλεύουν ακόμη και το Σαββατοκύριακο για να βγάλουν περί τις 4.193 νέες συντάξεις. Αχ, αθυτοί οι άτιμοι δανειστές!!!
Εκτιμάται πάντως ότι η μαζική πληρωμή συντάξεων θα ανεβάσει την συνταξιοδοτική δαπάνη κατά έτος περί τα 700 εκατ. ευρώ. Ενώ και η υποχρέωση για εξόφληση έως τον Ιούνιο του 2018 62.000 εφάπαξ εκτιμάται πως όχι μόνο θα ροκανίσει το επιτευχθέν  πλεόνασμα αλλά θα φέρει εγγύτερα την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για νέες μειώσεις συντάξεων

Η απουσία δημόσιων επενδύσεων 
Οικονομική ασφυξία έχει επιβληθεί και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την εκτέλεση του ΠΔΕ το 2017 από την πρόβλεψη για 2,1 δισ. ευρώ διατέθηκαν λιγότερα από 1,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η υστέρηση των  519 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Αύγουστο δεν περιλαμβάνει κονδύλι 450 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί ως ειδικός.

Share.

Comments are closed.