Έκρυθμη η κατάσταση στη Βαρκελώνη – Σύλληψη 13 μελών της καταλονικής κυβέρνησης

0

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ισπανία, με το «φάντασμα» της διάσπασης να πλανάται πάνω από τη χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά, με στόχο την ακύρωση του δημοψηφίσματος, όμως η τοπική κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της και καλεί τα 7,5 εκατομμύρια των πολιτών στις κάλπες.
Το πρωί, μέλη της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Οικονομίας Josep M. Jové Llado, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης, Oriol Junkeras, στα πλαίσια επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής Generalitat για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στις έρευνες, η Εθνοφυλακή κατέσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα. «Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», ανάφερε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 13 προσώπων, στελεχών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης, όπως τον υπεύθυνο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης και τον υπεύθυνο του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy) δικαιολόγησε απολύτως την επέμβαση της Εθνοφυλακής και τις συλλήψεις, τονίζοντας ότι «έγιναν με βάση αποφάσεις των δικαστών». Πρόσθεσε δε ότι σε όλες τις δημοκρατίες όλοι οφείλουν να «υπακούουν» στις εντολές των τριών εξουσιών του κράτους. «Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά ο ισπανός πρωθυπουργός.
Υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας τάχθηκε, επίσης, ο επικεφαλής του τέταρτου σε δύναμη κόμματος της ισπανικής Βουλής, των Ciudadanos. Ο Albert Rivera έκανε λόγο για αναγκαία δράση απέναντι σε αυτούς που επιχειρούν «πραξικόπημα σε βάρος της δημοκρατίας».

Διαδηλώσεις και ένταση
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Generalitat, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες με συνθήματα «έξω οι δυνάμεις της κατοχής», φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».
Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Carme Forcadell, μετέβη στην έδρα της κυβέρνησης, χαιρετίζοντας τα συγκεντρωμένα πλήθη -υπό την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και της Εθνοφυλακής.

Εμμένει η καταλανική κυβέρνηση
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Carles Puigdemont συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της Govern στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Ο δε Junkeras ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».
Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης δήλωναν: «Η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».
Πράγματι, αμέσως μετά την έκτακτη σύνοδο της καταλανικής κυβέρνησης, ο Puigdemont δήλωσε ότι η απόφαση είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί. «Αυτό που βιώνει η Καταλονία δεν το έχει βιώσει καμία ευρωπαϊκή χώρα. Δεν θα αποδεχθούμε την επιστροφή σε προηγούμενες εποχές και δεν θα αποδεχθούμε να μας απαγορεύουν να αποφασίζουμε για το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Την 1η Οκτωβρίου θα βγούμε από τα σπίτια μας, θα πάρουμε στο χέρι ένα ψηφοδέλτιο και θα το χρησιμοποιήσουμε».

Αναταραχή στη Μαδρίτη
Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι (Mariano Rajoy) «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία».
Αλλά και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας (Pablo Iglesias), εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα. 
Αλλά και το En Comú Podem, που αποτελεί το όμορο κόμμα των Podemos στην Καταλονία, ξεκαθάρισε πως θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Οι εξελίξεις στην Καταλονία προκαλούν ήδη αναταράξεις και στην άλλη περιφέρεια της Ισπανίας όπου υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα, τη Χώρα των Βάσκων. Ήδη, το κόμμα EH Bildu κατήγγειλε «ένοπλη επέμβαση στην Καταλονία από την κυβέρνηση της Ισπανίας». Οι εκπρόσωποί του ξεκαθάρισαν ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε», ενώ ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του συνταγματικού συμβουλίου.

Share.

Comments are closed.