Eldorado Gold: αναστέλλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα

0

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τη στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση.
Γιατί, όπως τόνισε, από την αναστολή της επένδυσης πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ έθεσε τελεσίγραφο ως την 21η Σεπτεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται, θα σταματήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας. 
Αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους η Eldorado Gold αναστέλλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, είπε ότι «Από τον Ιανουάριο του 2016 η στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε ελάχιστα απέναντί μας», κάνοντας λόγο για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών και στη δήλωση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διαιτησία κατά της «Ελληνικός Χρυσός».
Ο επικεφαλής της Eldorado, μάλιστα, κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τους χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους, αλλά και τη χώρα».
Επίσης ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε, επίσης, ότι η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια. «Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Περάματος -την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια– και η δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα, είναι μερικά στοιχεία που δείχνουν πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει».

Η Κομισιόν για Eldorado: Κρίσιμο για την Ελλάδα να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης Τύπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ  Βίντερσταϊν υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας με μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μείωση της ανεργίας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων ακριβώς για αυτόν τον σκοπό» σημείωσε ο κ. Βίντερσταϊν, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν. 
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για την απόφαση της καναδικής εταιρείας, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις επιχειρήσεων. 

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης φταίει για την αντίδραση της Eldorado Gold
Με non paper απαντάει η κυβέρνηση στην απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα η κυβέρνηση επιτίθεται στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί πως ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας. Μάλιστα γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη απόπειρα πανικόβλητης αντιπολίτευσης.

Κατάρες Καρανίκα: «Στα τσακίδια Εldorado και να μην στεριώσεις πουθενά»!
Απίστευτη δήλωση μέσω facebook έκανε ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, για την αποχώρηση της Eldorado Gold.

 «Η Εl Dorado έκανε αυτό που μπορεί. Μόλυνση, καταστροφή του δάσους, διάλυση ανθρώπινων σχέσεων, εξαγορά συνειδήσεων. Η τοπική κοινωνία σήμερα πρέπει να βγει στον δρόμο… της αποχώρησης αυτής της εταιρίας και αυτού του “έργου” και να στηρίξει της έξοδό της από τη χώρα μας, ώστε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της. Στα τσακίδια Εl Dorado και να μην στεριώσεις πουθενά», έγραψε συγκεκριμένα ο σύμβουλος στρατηγική ςτου πρωθυπουργού.
Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, η ανάρτησή του εξαφανίστηκε από το facebook

Πάνος Καμμένος για Eldorado Gold: Δεν είναι ευχάριστο να φεύγει μια επένδυση από την πατρίδα μας
«Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της Eldorado από την Ελλάδα, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει αν τηρείται η νομοθεσία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα,  τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες που θα πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρχει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση».

Share.

Comments are closed.