Le Monde: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι ένας «ψυχοπαθής και τρελός χοντρούλης» είναι ο στρατηγικός νους

0

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει τεθεί σε συναγερμό με την έκτη, κατά σειρά, πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, η πασίγνωστη γαλλική εφημερίδα Le Monde σκιαγραφεί το προφίλ του Κιμ Γιονγκ Ουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν «τρελό χοντρούλη» που όλοι πίστευαν.

«Κιμ Γιονγκ Ουν, ο στρατηγικός νους» είναι ο τίτλος του άρθρου της γαλλικής εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται:

«Ο 33χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει χαρακτηριστεί ως “ψυχοπαθής” και “τρελός χοντρούλης”. Όμως στην πραγματικότητα τον έχουν υποτιμήσει. Πρόκειται για ένα σφάλμα και μία λάθος εκτίμηση και τις συνέπειες βλέπουμε σήμερα: ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του και του παππού του από τη δεκαετία του ’80, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μία νέα πυρηνική δύναμη, αψηφώντας όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα, η οποία για τα δικά της συμφέροντα, είναι η μόνη που στηρίζει το καθεστώς του».

«Ο τρίτος γιος του Κιμ Γιόνγκ Ιλ, ανήλθε στην εξουσία το 2011» γράφει η Le Monde και συνεχίζει:

«Τότε όλοι τον θεωρούσαν μία απλή μαριονέτα και πίστευαν ότι θα τον χειραγωγούσαν οι αξιωματούχοι του στρατού. Στην πραγματικότητα όμως η κατάστασή του ήταν ασταθής: ήταν άπειρος και δεν είχε νομιμοποίηση πέρα από την απόφαση του πατέρα του να είναι ο διάδοχός του. Μία επιλογή η οποία υιοθετήθηκε από το Εργατικό Κόμμα αλλά δεν ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει την εξουσία».

«Ο Κιμ αποδείχθηκε πιο αποφασισμένος από ότι πίστευαν: απαλλάχθηκε, χρησιμοποιώντας βία (συλλήψεις και εκτελέσεις) από όσους πίστευε ότι δεν υποστηρικτές του», σημειώνει η Le Monde και φιλοξενεί δηλώσεις του καθηγητή του πανεπιστημίου Koomkin στη Σεούλ, ο οποίος τονίζει: «Είναι ευφυής, ρεαλιστής και αποφασιστικός. Δεν διστάζει να απαλλαγεί από αυτούς που δεν εμπιστεύεται. Διαθέτει μια εξουσία χωρίς αμφισβητήσεις και περιβάλλεται από έναν μικρό κύκλο συμβούλων, 40άρηδων, οι οποίοι είναι άγνωστοι στον έξω κόσμο, καθώς και από μερικές προσωπικότητες της παλιάς φρουράς. Παραχωρεί εξουσίες περισσότερο από τον πατέρα του, αλλά στο τέλος μόνο αυτός αποφασίζει».

Διαβάστε το άρθρο της Philippe Pons της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο « Kim Jong-un, le stratège » στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.