Συμπέρασμα: Οι φόροι αυξάνουν τη φοροδιαφυγή

0

Η υψηλή φορολογία, ο ΕΝΦΙΑ, οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι έκτακτες εισφορές και εισφορές αλληλεγγύης όπως και οι υπόλοιποι πάσης φύσεως φόροι έχουν καταστρέψει κάθε φοροδοτική ικανότητα που πιθανόν να είχε απομείνει, με αποτέλεσμα το αυτονόητο: Η αύξηση των φόρων να έχει πολλαπλάσια αρνητικό αποτέλεσμα περιορίζοντας αντί να αυξάνει  τα φορολογικά έσοδα, πλήττοντας τα συνήθη υποζύγια, που παραμένουν τα ίδια.
Από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι τα συνολικά εισοδήματα του 2016 που δήλωσαν ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν μειωμένα κατά 20% με την κυβέρνηση να εκτιμά πως ότι απεκρύβη εισόδημα για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη για αυτό το λόγο ενόψει της τρίτης αξιολόγησης αναζητούνται τρόποι «διάσωσης»
Σύμφωνα με την Καθημερινή εξετάζεται να μπει κόφτης στο ύψος του αθροίσματος φόρων και εισφορών. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα πρέπει να μελετηθεί, ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ή τις ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές και να συζητηθεί με τους πιστωτές.

Έσπειραν αυξήσεις φορολογικών συντελεστών θερίζουν μείωση δηλωθέντων εισοδημάτων
Το Υποικ γνωρίζει τη συρρίκνωση της φορολογητέας ύλης η οποία εξηγεί και το παράδοξο της φετινής εκκαθάρισης: Η κυβέρνηση εκτοξεύει τους φορολογικούς συντελεστές ειδικά για εισοδηματίες επαγγελματίες και υπόχρεους σε καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης και τελικώς το ποσό του φόρου που βεβαιώνεται είναι μικρότερο από αυτό της περυσινής χρονιάς ανοίγοντας τρύπα στον προϋπολογισμό άνω των 330 εκατ. ήδη από το επτάμηνο.
Σε σύνολο 6,157 εκατ. φορολογικών δηλώσεων βεβαιώθηκαν φόροι 3,412 δις, ενώ πέρυσι βεβαιώθηκαν συνολικά 3,467 δισ. ευρώ δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ περισσότερα και μάλιστα από μικρότερο αριθμό φορολογουμένων.
Κι ενώ περιμέναμε να αυξηθούν οι βεβαιωθέντες φόροι λόγω της αύξησης των φόρων για επαγγελματίες κλπ, παρουσιάστηκε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται απόκλιση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος έναντι του στόχου. Φυσικά το νέο καθεστώς υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών εμπεριείχε τον κίνδυνο να οδηγήσει σε έκρηξη τη φοροδιαφυγή και της εισφοροαποφυγή δεν ήταν άγνωστος για την κυβέρνηση. Εδώ και πολύ καιρό υποστηρίζαμε ότι η φορολόγηση μέχρι οικονομικής εξόντωσης έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Share.

Comments are closed.