ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική ανάπτυξη 0,8% και «βουτιά» 17% στις επενδύσεις

0

Βαρομετρικό χαμηλό για την ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποδείχτηκε ότι είχε κόστος για την πορεία του ΑΕΠ, ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης στρέφονται πλέον στο γ’ τρίμηνο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του έτους για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ

Παράλληλα, ελεύθερη πτώση κατά 17,1% παρατηρείται στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) όταν το ίδιο μέγεθος το α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 19,6%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 0,5% παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο σε όρους όγκου από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 εμφάνισε αύξηση 0,8%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε κατά το β΄ τρίμηνο αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά  ότι το 2107 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% ενώ ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο Παπαστράτος έκανε λόγο για ανάπτυξη 2%.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Κομισιόν, τον Νοέμβριο του 2016, ανέμενε ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018. Εξάλλου, για κάθε 1% ανάπτυξης που δεν επιτυγχάνεται έναντι των προβλέψεων το κράτος χάνει 1 δισ. ευρώ από αναμενόμενους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Κατεβάστε εδώ το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ

Share.

Comments are closed.