Χάος και αίμα στη Βενεζουέλα – Πάνω από 10 οι νεκροί

0

Χάος και αίμα στις αμφιλεγόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα. Για 10 νεκρούς στις συγκρούσεις που ξέσπασαν κάνει λόγο η κυβέρνηση Μαδούρο ενώ η αντιπολίτευση ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 12. Οι εκλογές διεξήχθησαν με την εθνική φρουρά να βρίσκεται στους δρόμους, στα εκλογικά κέντρα και παντού χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν την άρνησή τους στον «γύψο» που επιχειρείται να μπει στην ασθενική δημοκρατία της χώρας.    
Η αντιπολίτευση που μποϊκοτάρει τις κάλπες κάλεσε τους υποστηρικτές της να καταλάβουν μεγάλους οδικούς άξονες ως πράξη διαμαρτυρίας για τις κάλπες, μολονότι οι Αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις έως την Τρίτη.
Και εκείνοι ανταποκρίθηκαν στήνοντας οδοφράγματα με ότι βρήκαν.   

Νεκρός ο Ρικάρδο Κάμπος  
Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σκοτώθηκε  κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Οι επιδιώξεις του Μαδούρο – Ποιον αντίπαλό του είπε Χίτλερ
Οι εκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα όμως το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.
ι εκλογές διεξάγονται  μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες βίαιων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που έχουν καταλήξει στο θάνατο τουλάχιστον 115 ανθρώπων.
Ο Νικολά Μαδούρο άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κινηθεί εναντίον επιφανών πολιτικών αντιπάλων του με βάση τις υπερεξουσίες που θα έχει η νέα συνέλευση.
Σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο, ο «τσαβίστα» πρόεδρος ξεκαθάρισε πως θέλει το νέο σώμα να άρει τη βουλευτική ασυλία που προστατεύει μέλη της αντιπολίτευσης, και να στείλει στη φυλακή τουλάχιστον ένα, τον Φρέντι Γκεβάρα, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Αυτός ο ‘μικρός Χίτλερ’ έχει εξασφαλισμένο το κελί του», είπε ο κ. Μαδούρο, σύμφωνα με το AP, προσθέτοντας απειλητικά ότι «όλοι οι εγκληματίες για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα 
Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις εκλογές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 13 νυν και πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και έχουν απειλήσει με περαιτέρω ποινές που θα στοχεύουν συγκεκριμένα την πολύτιμη κρατική εταιρεία πετρελαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει για την ακύρωση των εκλογών, ενώ η γειτονική Κολομβία, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπάθησε να μεσολαβήσει σε διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς Μαδούρο και στην αντιπολίτευση, έχει διαμηνύσει πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, η ισπανική Iberia, η Air France, η αμερικανική Delta και η κολομβιανή Avianca έχουν διακόψει προσωρινά τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα.

Δείτε βίντεο με την έκρηξη στην Altamira κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα

Δείτε βίντεο με τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών την Κυριακή στη Βενεζουέλα

Share.

Comments are closed.