Γυναίκες φυλακισμένων Τούρκων δημοσιογράφων εξομολογούνται

0

«Μόνο μια φορά την εβδομάδα μπορώ να επισκέπτομαι τον άνδρα μου και για μια ώρα», λέει η Γιόντσα Σικ. «Να του κρατώ το χέρι κάθε δεύτερη εβδομάδα. Δέκα φωτογραφίες επιτρέπεται να έχει στο κελί του. Κι όταν του φέρνω μια καινούργια από την κόρη μας, πρέπει να μου δίνει μια άλλη πίσω. Ήταν για δυο μέρες χωρίς νερό στον παμβρώμικο κελί του». Η σύζυγος του Αχμέτ Σικ περιγράφει το δράμα του φυλακισμένου δημοσιογράφου, αλλά και το δικό της.

Η περίπτωση Σικ είναι ασυνήθιστη και παράλογη μαζί. Στην αρχή του αποδόθηκε η κατηγορία ότι βοήθησε το Κίνημα Γκιουλέν. Στην πραγματικότητα έγραψε ένα βιβλίο, όπου προσπαθούσε να διερευνήσει τις μηχανορραφίες του ιεροκήρυκα. Μετά τη δημοσίευσή του το 2011 με τον τίτλο «Ο Στρατός του Ιμάμη» οι οπαδοί του Γκιουλέν στη δικαιοσύνη τον συνέλαβαν. Εκείνο που ισχυρίζεται στο βιβλίο είναι ότι από καιρό ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, επεξεργαζόταν τρόπους συγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια του. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή του τον περασμένο Δεκέμβριο άλλαξε ξαφνικά το κατηγορητήριο. Του επέρριψαν αυτήν τη φορά ότι στηρίζει το PKK.

150 δημοσιογράφοι στη φυλακή
«Πώς είναι δυνατόν κάτω από τέτοιες συνθήκες να προετοιμάζεται για την υπερασπιστική στρατηγική» αναρωτιέται η Γιόντζα Σικ. Χαρακτηρίζει τον σύζυγό της και πολλούς άλλους φυλακισμένους δημοσιογράφους «πολιτικούς κρατούμενους». Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, 150 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, περισσότεροι από ότι σε κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Αρκετοί, ανάμεσά τους και ο Σικ, εργάζονταν στην Τζουμχουριέτ, την παλαιότερη εφημερίδα της χώρας. Η εφημερίδα εξόργισε τον Ερντογάν επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών με τουρκικά όπλα. Ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ ζει στη Γερμανία αυτοεξόριστος. Οι τουρκικές αρχές έχουν αφαιρέσει το διαβατήριο της γυναίκας του, Ντιλέκ. Η ίδια συμβουλεύει τον γιο τους να μη φύγει από το Λονδίνο. Λέει ότι δεν θέλει να φύγει από την Τουρκία, όπως έκαναν άλλοι αντιφρονούντες, με καράβι σε ελληνικά νησιά. «Θέλω να μείνω για να θυμίζω στην Τουρκία και στην Ευρώπη το άδικο που γίνεται εδώ», τονίζει.

Η γυναίκα του τουρκικής καταγωγής ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, που βρίσκεται προφυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές, επέστρεψε από το Μόναχο στην Τουρκία. «Μου πήραν τον πιο πολύτιμο άνθρωπο που έχω στον κόσμο», λέει. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο στη φυλακή. Παρά τις δυσκολίες η σύζυγος του Γιουτζέλ δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Ξέρει από τώρα τι θα κάνουν την ημέρα που θα απελευθερωθεί: «Ένα ταξίδι στη θάλασσα».

Share.

Comments are closed.