Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για αλλαγή του νόμου Γαβρόγλου-Αναμένω μεγαλύτερη αντίδραση και από τους φοιτητές

0

Την προσωπική του δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας ότι ως κυβέρνηση θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά και άλλα δήλωσε μιλώντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή  εκδήλωση «κατά της οπισθοδρόμησης που επιχειρείται με το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα», που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α)

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, να ξαναλλάξει το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε μια λογική βελτίωσης του πλαισίου του νόμου 4009 ενσωματώνοντας, όμως, στην πρότασή μας και την εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα» είπε και πρόσθεσε «έχουμε, ήδη, κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση και έχουμε προετοιμάσει αρκετές πτυχές αυτής της μορφωτικής πρωτοβουλίας. Δεν θα αιφνιδιάσουμε, αλλά δεν θα χάσουμε και πάρα πολύ χρόνο».

Ο κ Μητσοτάκης, μίλησε για ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στις προκλήσεις των νέων εποχών, κοντά στην πραγματική κοινωνία, με μεγάλο βαθμό αυτονομίας και με ένα Υπουργείο Παιδείας, το οποίο παίζει έναν μικρότερο στρατηγικό ρόλο.

«Με σκληρή, εξοντωτική αξιολόγηση – και κατά την άποψή μου με συσχέτιση των πόρων που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός – τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, θα κρίνουν τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα μπορούν πραγματικά να επιβιώσουν στις συνθήκες ενός κόσμου που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιπλέον εξέφρασε τη ελπίδα ότι «στην επόμενη Βουλή να μπορέσουμε να βρούμε μια ευρύτερη πλειοψηφία – δεν νομίζω ότι θα είναι αντίστοιχη της πλειοψηφίας που συγκεντρώθηκε στον 4009 – έτσι ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε την μεγάλη ζημιά που σήμερα δυστυχώς, συμβαίνει στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε το μήνυμά του για την βία που επικρατεί στα Πανεπιστήμια: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια είναι μια κατάσταση άκρως προβληματική, ειδικά στα ζητήματα που αφορούν τη βία και τον τρόπο με τον οποίον τα Πανεπιστήμια έχουν γίνει άνδρα έκνομων συμπεριφορών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος αντιμετωπίζει το ζήτημα του ασύλου. Αυτά δεν είναι φυσιολογικά πράγματα. Και είναι καλό να το λέμε και να το φωνάζουμε και να υψώνουμε τη φωνή μας, ασχέτως ιδεολογικής προέλευσης, ότι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα σε πολλά Πανεπιστήμια, απέχει πάρα πολύ από το να θεωρείται κάτι κανονικό».

Και τέλος προέτρεψε φοιτητές και καθηγητές να αντιδράσουν στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, λέγοντας: «ο επόμενος μήνας, παρότι το Καλοκαίρι μπαίνει με ψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσει τα αντανακλαστικά της ακαδημαϊκής, αλλά και της φοιτητικής κοινότητας. Θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αντίδραση και από τους φοιτητές για αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, με το νομοσχέδιο αυτό. Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι από την στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αποφασίσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό, μάλλον θα γίνει νόμος τους Κράτους, οπότε θα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, βασικό στόχο της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ αποτελεί η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας κατά τρόπο συνολικό, σύγχρονο και σύμφωνο με τις διεθνείς εξελίξεις.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν: καθηγητές Πανεπιστημίων, πρώην πρυτάνεις, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φοιτητές, γονείς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Share.

Comments are closed.