Γαλλία: Απόλυτη πλειοψηφία για τον Μακρόν αλλά σε ποσοστά ρεκόρ την αποχή

0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει άνετα την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Eντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι ψηφοφόροι έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία στον Μακρόν.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», είπε.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες  
Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις 10.30, οι έδρες στην γαλλική εθνοσυνέλευση θα είναι:

  • La Republique en marche (LRM – MoDem ) Emmanuel Macron (Εμμανουέλ Μακρόν) 361
  • Les Républicains (LR) François Baroin (Φρανσουά Μπαρουάν) 126
  • Parti Socialiste (PS) Jean Kristof Cambadelis (Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς) 46
  • La France insoumise (FI) Jean-Luc Mélenchon (Ζαν-Λυκ Μελανσόν) 26
  • Front National Marine (FN) Le Pen (Μαρίν Λεπέν) 8
  • Autres (Διάφοροι) 10

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια ιστορική νίκη του νέου προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο προχωρά ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του πολιτικού χάρτη της Γαλλίας.
Φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι μεγάλη είναι η αίσθηση που προκάλεσε η αποχή, η οποία κινήθηκε σε ιστορικά ρεκόρ για τον β΄ γύρο και αναμένεται να καταλήξει κάπου ανάμεσα στο 57 και το 58%, δηλαδή φτάσαμε στο σημείο οι ψηφοφόροι να είναι μειοψηφία!!!

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της Γαλλίας 
Κι επειδή τα πολιτικά δεδομένα τα δημιουργούν τα αποτελέσματα των διαδικασιών θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι τα σημερινά αποτελέσματα ουσιαστικά και πραγματικά επιβεβαιώνουν την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, με τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά να περιορίζει τις έδρες της και τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατείχαν την πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, να βρίσκονται στα… πρόθυρα της κατάρρευσης. 
Ενδεικτικό της μεγάλης ήττας των Σοσιαλιστών είναι το γεγονός ότι ο γραμματέας του κόμματος έσπευσε μετά την ανακοίνωση των exit poll να δηλώσει την παραίτησή του από την ηγεσία. “Πήρα αυτήν την απόφαση με απόλυτη συνείδηση του καθήκοντός μου και της κρίσιμης συγκυρίας για όλη την Αριστερά” δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. 
Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη, δήλωσε ο Καμπαντελίς και πρόσθεσε: 
«Απόψε, παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη…ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί».
O Mακρόν πέτυχε μια πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά οι ιδέες του είναι μειοψηφία στη χώρα. Το Εθνικό Μέτωπο θα δώσει μάχη για να μην περάσουν τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια“, τόνισε η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της ακροδεξιάς. 
H κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου» δήλωσε από τη μεριά του ο Μελανσόν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. «Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον», πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Share.

Comments are closed.