Γιώτα Τσαρμποπούλου: «ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – Η Οδύσσεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων»

0

Σήμερα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα συγκλονιστικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα που συνέγραψε η φιλόλογος Γιώτα Τσαρμποπούλου με τίτλο «ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – Η Οδύσσεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων»
Είναι νέο-ιστορικό, ρεαλιστικό, κοινωνικό -πολιτικό μυθιστόρημα, ιδιαίτερα επίκαιρο, μια δυνατή αναφορά στην προσφυγική κρίση, που χτυπά κυρίως τα παιδιά, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Το βιβλίο της Γιώτας Τσαρμποπούλου εκδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο στον ελληνικό εκδοτικό οίκο του Λονδίνου AKAKIApublications, γιατί στην Ελλάδα αρνήθηκαν όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί να το εκδώσουν επειδή κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με το προσφυγικό, τους έπεφτε βαρύ στο στομάχι, δυστυχώς.
Από τότε κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Το εκπληκτικό δε είναι ότι στους συντηρητικούς Άγγλους άρεσε πάρα πολύ! Το ίδιο ελπίζουμε ότι θα αρέσει και στο ελληνικό φιλαναγνωστικό κοινό

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το φθινόπωρο του 2014, η Λητώ, φιλόλογος, τοποθετείται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε Γυμνάσιο του νησιού της Κω. Εκεί, συναντά πρόσφυγες που καταφθάνουν με σαπιοκάραβα από τις τουρκικές ακτές. Αποφασίζει συνειδητά να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ως εθελόντρια, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Κω. Στο θάλαμο του νοσοκομείου συναντά τρεις Σύριους πρόσφυγες, βαριά τραυματισμένους, τον Ασλάν, παλιό γνώριμο, από τις κοινές τους μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία, μαζί με άλλους δυο Σύριους φίλους του, τον Τζαμάλ και τον Οσάμα, που συνοδεύουν εννέα μικρά παιδιά, προσφυγόπουλα, ορφανά πολέμου. Η Λητώ εμπλέκεται στη ζωή των τριών ανδρών και των εννέα παιδιών.
Το προσφυγικό ζήτημα γίνεται δικό της θέμα, κομμάτι του ψυχισμού της, πράγμα που εκφράζεται έντονα στα τραγούδια που παίζει στην κιθάρα της, στους μαθητές της στο σχολείο της Κω, στη ζωή της, στον τρόπο που αναζητά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των εμπλεκόμενων κρατών.
Στηρίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα ασυνόδευτα παιδιά-προσφυγόπουλα, που πέφτουν θύματα επικίνδυνων εγκληματιών και χάνονται κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε βρώμικα κυκλώματα εκμετάλλευσης, πορνείας, παιδεραστών, εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων, ναρκωτικών, κ.ά.
Ο δυνατός έρωτάς της για τον Ασλάν και η αγάπη της για τα παιδιά την οδηγεί μαζί τους, στην κεντρική Ευρώπη και στην ενεργή συμμετοχή της στο προσφυγικό ζήτημα καθώς και στην τοποθέτησή της με πρακτικό τρόπο, σε ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη, την παγκόσμια κοινότητα, τον ΟΗΕ, καθώς χτυπάει βάναυσα, εδώ και χρόνια, τους λαούς της Μεσογείου και υποθάλπει κρυφά, άνομα, αλλά και φανερά συμφέροντα.
Είναι ένα βιβλίο που χτυπά τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις θρησκευτικές προκαταλήψεις, στηρίζει τον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες, που κουρελιάζονται από πολέμους, εμφυλίους, μίση, φανατισμούς και ζητά αλληλεγγύη και πιστή εφαρμογή των νόμων και κανόνων του ΟΗΕ, που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ το βιβλίο;
Για αγορά του βιβλίου σε έντυπη μορφή, το ζητάτε από τον βιβλιοπώλη σας ή από το https://www.akakia.net/el/ κι έρχεται στο σπίτι σας.

Για παραγγελία σε μορφή e books, είναι διαθέσιμο μέσα από τα site:

κι έρχεται ηλεκτρονικά στο e mail σας σε πολύ χαμηλή τιμή.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Γιώτα Τσαρμποπούλου, παιδί εκπαιδευτικών, μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Διορίστηκε ως καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια υπηρέτησε ως Διευθύντρια Λυκείων και Γυμνασίων της Θεσσαλονίκης. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι μητέρα δύο αγοριών. Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με το ιστορικό και ρεαλιστικό μυθιστόρημα, που περιέχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Βιβλία της είναι: 1) «Η λυκειάρχης». 2) «Ένας Έλληνας από τη Σκιάθο» 3) «Δανάη η Ελληνοπόντια» 4) «Παιδιά της Μεσογείου» (η Οδύσσεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων) 5) «Το Χρέος».

Share.

Comments are closed.