Νορβηγία: Πρόταση για απαγόρευση νικάμπ και μπούρκας στα σχολεία

0

Απαγόρευση του νικάμπ και της μπούρκας που φορούν οι μουσουλμάνες σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια εξετάζει η κυβέρνηση της Νορβηγίας, μπαίνοντας έτσι στη μακρά λίστα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν λάβει μέτρα κατά της χρήσης τους σε δημόσιους χώρους.

Η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση μπούρκα και νικάμπ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Νορβηγίας, μια συμμαχία των κεντροδεξιών Συντηρητικών και του λαϊκιστικού Κόμματος της Προόδου, δήλωσε βέβαιη ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτή την πρωτοβουλία της.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Παιδείας Τορμπγέρν Ρόε Ισάκσεν.

Η Νορβηγία, η οποία θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου, θα είναι η πρώτη σκανδιναβική χώρα που θα επιβάλλει απαγόρευση της μπούρκας για ενήλικες και παιδιά.

«Ο ρουχισμός που καλύπτει το πρόσωπο, όπως το νικάμπ ή η μπούρκα, δεν ανήκουν στα νορβηγικά σχολεία. Η δυνατότητα της επικοινωνίας είναι μια βασική αξία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Περ Σάντμπεργκ.

Οι υπάλληλοι, οι οποίες επιμένουν να καλύπτουν το πρόσωπό τους, κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους, ενώ οι φοιτήτριες να αποβληθούν από το πανεπιστήμιο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Share.

Comments are closed.