Το 26ο Λύκειο Αθηνών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό διαστημικό διαγωνισμό

0

Οι μαθητές του 26ου Λυκείου Αθηνών, δηλαδή του Μαράσλειου Λυκείου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Βρέμη. Η ομάδα με το όνομα CAN.I.S ήρθε πρώτη στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece, και πήρε το εισιτήριο για τη Γερμανία.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2017 και επιδιώκει να εξοικείωσει τους μαθητές λυκείων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο μέσα από την αξιοποίηση γνώσεων στη φυσική, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά.
Για το διαγωνισμό τα σχολεία έπρεπε να κατασκευάσουν μία συσκευή που έχει το μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού. Η συσκευή έπρεπε να περιέχει κάποια ηλεκτρονικά συστήματα για να κάνει μια αποστολή που το σχολείο όρισε. Η συσκευή στη συνέχεια μπήκε σε έναν πύραυλο ύψους περίπου 1,5 μέτρου τον οποίο παρείχαν οι διοργανωτές. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε και έφτασε περίπου στο 1 χλμ. Τότε η συσκευή απελευθερώθηκε από τον πύραυλο και με ένα αλεξίπτωτο έπεσε στο έδαφος, εκτελώντας την αποστολή που έπρεπε να κάνει. Συγκεκριμένα έπρεπε ο δορυφόρος να παρακολουθήσει την  εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την υπέρυθρη ακτινοβολία που περικλείει.
«Ανακαλύψαμε ότι με μία απλή κάμερα και με μια πολύ εύκολη μετατροπή μπορεί κανείς να την κάνει αντί να καταγράφει το φως να καταγράφει ένα τμήμα της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Κάναμε λοιπόν αυτή τη μετατροπή σε μια πολύ μικρή κάμερα και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να καταγράψουμε το μέτωπο μιας δασικής πυρκαγιάς από ύψος», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Παναγιώτης Λάζος που είναι φυσικός στο 26ο Λύκειο Αθηνών και ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκίνησαν όλα.
Και συμπληρώνει: «Μία δασική πυρκαγιά εκλύει υπέρυθρη ακτινοβολία άφθονη και άρα είναι καλύτερα να τη δεις στο υπέρυθρο παρά στο φως. Η ιδέα είναι λοιπόν ότι έχεις ένα μέτωπο φωτιάς, πετάει από πάνω αυτό το πραγματάκι και στέλνει απευθείας την εικόνα και μετρήσεις (θερμοκρασία, πίεση) στην πυροσβεστική. Και αυτό γίνεται απευθείας. Εμείς στο διαγωνισμό ορίσαμε ως πυροσβεστική το site του σχολείου. Την ημέρα της εκτόξευσης εμείς στέλναμε απευθείας μετρήσεις στο σχολείο».
Το όνομα της ομάδας CAN.I.S, όπως προαναφέραμε, αποτελεί αρκτικόλεξο της φράσης Can Infrared Satellite.

Η σύνθεση της ομάδας CAN.I.S. είναι:

  • Αναΐτ Εζεκελιάν (Β’ τάξη)
  • Μαρία Ζερβουλάκου (Α’ τάξη)
  • Ευγενία Λεωνίδα (Α’ τάξη)
  • Δάφνη Μίτλεττον (Α’ τάξη)
  • Θησέας Μπέλος – Τζήλος (Α’ τάξη)
  • Ερνέστο – Όθωνας Μπουζαλάς (Γ’ τάξη)
  • Τζωρτζίνα Παναγιωτουνάκου (Α’ τάξη)
  • Γιάννης Παντελάρος (Α’ τάξη)
  • Αλέξης Πήτας (Α’ τάξη)
  • Εύα Ταραζή (Α’ τάξη)

Υπεύθυνος καθηγητής: Τάκης Λάζος (ΠΕ 04.01)

Παιδιά καλής σας επιτυχία! Και μόνο η συμμετοχή σας μας κάνει ιδιαίτερα προφανούς!!

Share.

Comments are closed.