ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο 3μηνο του 2017 και όχι μείωση

0

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Ανάλογη είναι η αύξηση και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Οι επιδόσεις αυτές σκιαγραφούν μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που δημιουργήθηκε με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 0,5%.

Πού οφείλεται η μεγάλη απόκλιση;
«Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που φαίνεται ότι έκαναν τη «διαφορά» είναι:

  • η ενίσχυση του κλάδου υπηρεσιών, με τον τουρισμό να προδιαθέτει για μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, όχι μόνο χάρη στην άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά και χάρη στην «ανάσταση» του εσωτερικού τουρισμού
  • η βελτίωση της απασχόλησης
  • η άνοδος του χονδικού εμπορίου

Ελπίδες για το 2017
Τα νέα στοιχεία γεννούν ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να «σπάσει» το σπιράλ ασθενικής ανάπτυξης- ύφεσης, που την ταλανίζει τα τελευταία δύο χρόνια και την κατέστησε τη μόνη οικονομία της Ευρωζώνης που έκλεισε την περσινή χρονιά με ύφεση.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
Σε «πανηγυρισμούς» προχώρησε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενδεικτική είναι η αναφορά σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού: «Η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ» σημειώνεται.

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ανάπτυξη 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2017, για μία ακόμη φορά διαψεύδει την εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου.
Ταυτόχρονα, εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους υποδέχθηκαν χαιρέκακα τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι καθοριστικές.
Συνεπώς, οι εταίροι και δανειστές μας δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κωλυσιεργούν. Αναμένουμε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους με μία καθαρή λύση, που θα αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
»

Δείτε τα πλήρη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Share.

Comments are closed.