Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς και 59 τραυματίες

0

Επίθεση με 22 νεκρούς και 59 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στο στάδιο του Μάντσεστερ (Manchester Arena), το μεγαλύτερο κλειστό της Ευρώπης, αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ είχε μόλις τελειώσει η συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε.

Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι καθηλωτικές και πανομοιότυπες. Όπως λέει μία κοπέλα στο Ρόιτερς, «φεύγαμε από το χώρο και την ώρα που φτάναμε στην έξοδο ακούστηκε μια τρομακτική έκρηξη. Την ένοιωθες στο στήθος σου. Όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν. Επικράτησε χάος».

Στα δραματικά βίντεο που ανέβηκαν στο twitter, μέσα από τον συναυλιακό χώρο, αποτυπώνονται αυτές ακριβώς οι σκηνές: εκατοντάδες θεατές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, εγκαταλείπουν το στάδιο τρέχοντας και ουρλιάζοντας. Δεκάδες γονείς, οι οποίοι αμέσως μαθαίνουν τα νέα, αρχίζουν να τ’ αναζητούν σε κατάσταση αλλοφροσύνης, άλλοι επιτόπου, άλλοι ανεβάζοντας φωτογραφίες τους στα σόσιαλ μίντια εκλιπαρώντας για πληροφορίες.

Ασαφείς οι πρώτες δηλώσεις της Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός Μέι παρότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον επιθετικό προσδιορισμό «τρομοκρατική» για την επίθεση ανακοίνωσε ότι αυτή αντιμετωπίζεται ως τέτοια, ενώ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Είναι όμως θέμα χρόνου το χτύπημα να χαρακτηριστεί επισήμως τρομοκρατικό, θα πρόκειται για το πλέον αιματηρό από το 2005 και το μπαράζ επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει στις 7 Ιουλίου εκείνου του έτους τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι στο Λονδίνο -στο μετρό και σ’ ένα λεωφορείο- με αποτέλεσμα 52 άνθρωποι -των τρομοκρατών συμπεριλαμβανομένων- να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 700 να τραυματιστούν.

Βομβιστής αυτοκτονίας;

Παρότι προσώρας δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, Αμερικανοί αξιωματούχοι ‘βλέπουν’ ομοιότητες με το συντονισμένο τζιχαντιστικό τρομοκρατικό χτύπημα στο θέατρο Μπατακλάν και σε άλλα σημεία του Παρισιού, τον Νοέμβρη του 2015. Όπως είπε στέλεχος της αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ στο Ρόιτερς «η επιλογή του μέρους, η χρονική στιγμή και ο τρόπος της επίθεσης -όλα ‘δείχνουν’ τρομοκρατία». Η Βρετανία, ως γνωστόν, ανήκει σ’ εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Αρκετοί νεαροί Βρετανοί, κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς -ανάμεσά τους και γυναίκες- έχουν ενστερνιστεί την ιδεολογία του ISIS· ορισμένοι έχουν ήδη μεταναστεύσει στο αυτοανακυρηχθέν χαλιφάτο του ισλαμικού κράτους στη Συρία και το Ιράκ, πολύ περισσότεροι, όμως, παραμένουν στη χώρα. Όπως αποκάλυψε στο Ρόιτερς Βρετανός της αντιτρομοκρατικής, δεν περνά μέρα που η υπηρεσία του να μην συλλάβει τουλάχιστον έναν ύποπτο για τρομοκρατία.

Το μήνυμα της Αριάνα Γκράντε

Η Αριάνα Γκράντε, για την οποία εκπρόσωπός της είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι καλά, ανέβασε αυτό το tweet στο λογαριασμό της: «δεν βρίσκω λόγια, λυπάμαι από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι συντετριμμένη».

Αναστέλλει την προεκλογική της εκστρατεία η Μέι

Η Τερέζα Μέι συγκαλεί εκτάκτως συμβούλιο ασφαλείας ενώ σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, το κόμμα της αποφάσισε να αναστείλλει την προεκλογική εκστρατεία για την αναμέτρηση της 8ης Ιουνίου.

Διαβάστε Live τα γεγονότα Από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian με τίτλο «Manchester Arena: children among 22 dead in suicide attack at Ariana Grande concert – latest updates» Στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε βίντεο της εφημερίδας The Guardian που περιγράφει τα γεγονότα 

Share.

Comments are closed.