Ο Εμανουέλ Μακρόν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας

0

Με ένα εντυπωσιακό ποσοστό γύρω στο 65,8% φέρεται να εκλέγεται επόμενος πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας ο υποψήφιος του κινήματος En Marche!, Εμανουέλ Μακρόν. Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει το 34,2% των ψήφων.

Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς μέχρι σήμερα ο νεότερος ήταν ο Ναπολέων ο Γ’, ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 40 ετών το 1848.

Η τελετή ορκωμοσίας, όποτε και θα παραδώσει τα καθήκοντά του ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.

Οι πρώτε δηλώσεις του Μακρόν

Με αυτοσυγκράτηση και ευτυχής για την επιτυχία του, ο Μακρόν απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό και στους υποστηρικτών του, με την πρώτη του επίσημη ομιλία μετά την εκλογή του και δεσμεύθηκε για την εσωτερική ασφάλεια και τη διασφάλιση της διεθνούς πορείας της Γαλλίας. Χαρακτηριστικά είπε:

«Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά της συμφέροντα, την εικόνα της. Θα δεσμευθώ ενώπιόν σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, είναι ο πολιτισμός μας που διακυβεύεβεται, ο τρόπος μας να είμαστε ελεύθεροι. Απευθύνω στα έθνη του κόσμου τον χαιρετισμό της αδερφικής Γαλλίας.
Αγαπητοί συμπολίτες, μία νέα σελίδα στην μακρά ιστορία μας ανοίγει απόψε. Θέλω να είναι εκείνη της ελπίδας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης,
Λέω σε όλους ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας στο έδαφός της, όπως και στη διεθνή δράση. Όσο και να διαρκέσει η μάχη, θα την οδηγήσουμε.
Θα αγωνισθώ με όλες τις δυνάμεις μου ενάντια στο διαχωρισμό που μας χτυπά. Αγαπώντας τη Γαλλία, θα υπηρετήσω με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο όνομά σας.
Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία
».

Η ανατομία της ψήφου των Γάλλων πολιτών

Η επιλογή της ψήφου σύμφωνα με το εισόδημα. Η Λεπέν έχει μεγάλη πρόσβαση στα φτωχά στρώματα, ενώ ο Μακρόν στα μέσα και υψηλά εισοδήματα.

 

 
Η επιλογή της ψήφου σύμφωνα με τoμορφωτικό επίπεδος. Όσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο τόσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό που υποστηρίζει Μακρόν

 

 
Η επιλογή της ψήφου σύμφωνα με την επαγγελματική ομάδα. Είναι εκπληκτικό ότι οι συνταξιούχοι και τα στελέχη στηρίζουν καθαρά τον Μακρόν

 

 
Η επιλογή της ψήφου σύμφωνα με την ηλικιακή ομάδα. Γενικώς ο Μακρόν κυριαρχεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

 

 

 

Share.

Comments are closed.