Πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε Τερέζα Μέι

0

Πρόωρες γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, σε έκτακτη δήλωσή της, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι εκλογές γίνονται γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην πορεία προς το Brexit και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτικά παιχνίδια που υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας έναντι των Ευρωπαίων.

Για τον λόγο αυτόν, έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κα Μέι δεν έχει εκλεγεί από το λαό, καθώς επιλέχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά την παραίτησή του στον απόηχο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θέλει την ισχυρή λαϊκή εντολή που προβλέπουν για το κόμμα της όλες οι δημοσκοπήσεις ώστε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit εντός των επόμενων εβδομάδων.

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα συνιστούσαν πανωλεθρία για τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπολείπονται περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων των Συντηρητικών στις μετρήσεις.

Ήταν έκπληξη η προκήρυξη των εκλογών

Πολλοί πιάστηκαν εξαπίνης από την απόφαση της Τερέζα Μέι.

Η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να αναλωθεί σε μια χρονοβόρα προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ισχυρό προβάδισμα.

Η ίδια ελπίζει οι εκλογές να της δώσουν μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μια νωπή εντολή ώστε οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της παιδείας και της υγείας να έχουν τη σφραγίδα της.

Στόχος της είναι επίσης να πάει πιο ισχυρή στην ΕΕ τον Ιούνιο, οπότε και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Share.

Comments are closed.