Τουρκία: Οριακή νίκη για το ΝΑΙ σε μια διχασμένη η χώρα

0

Οριακή νίκη στο ΝΑΙ έδωσε το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ενώ αρχικά φαινόταν πως οι Τούρκοι πολίτες «χάριζαν» πανηγυρικά στον Ερντογάν εξουσίες σουλτάνου, το ΟΧΙ άρχισε να κλείνει την ψαλίδα και να μικραίνει την διαφορά.

Τελικά το «ΝΑΙ» φαίνεται να επικρατεί του «ΟΧΙ» καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Στο 98,36% της επικράτειας το «ΝΑΙ» βρίσκεται στο 51,31% έναντι 48,69% το «Όχι». Θρίλερ σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα όπου προηγείται το «Όχι».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του “ΝΑΙ” δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τεταμένη πολιτικά η επόμενη ημέρα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, τα Άδανα και η Αττάλεια ψήφισαν υπέρ του ΟΧΙ, με το κυβερνών κόμμα να μην έχει όρεξη για πανηγυρισμούς, αφού ουσιαστικά «κέρδισε» μόνο την Προύσα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την ενδοχώρα σχεδόν στο σύνολό της με αξιοσημείωτη εξαίρεση την περιοχή της Άγκυρας.

Ενδεικτικός της πολιτικής έντασης που επικρατεί στη χώρα είναι ο καβγάς με δύο νεκρούς σε εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν βίντεο στο Twitter που υπαινίσσονται τουλάχιστον δύο περιστατικά καλπονοθείας

Πρόβλημα νομιμότητας βλέπει η αντιπολίτευση

Όπως γράψαμε και στο άρθρο μας με τίτλο «Ο Ερντογάν κερδίζει το δημοψήφισμα με πολύ μικρή διαφορά» από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανέφερε ότι το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας».

Παράλληλα το CHP θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει «σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

Share.

Comments are closed.