Politico: Η Κύπρος μπορεί να… επανενώθει, αν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα

0

Ένα «ενδιαφέρον» κείμενο γύρω από την επίλυση του Κυπριακού και την στάση του Τούρκου Προέδρου δημοσιεύει ο ιστότοπος Politico.

Το κείμενο που δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς και το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα τη 16η Απριλίου αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο το μόνο «θετικό» μιας ενδεχόμενης επικράτησης του «Ναι»  στο δημοψήφισμα είναι πως  «η Κύπρος θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να επανενωθεί».

«Αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις ψήφους που χρειάζεται για να επεκτείνει τις εξουσίες του, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να έχει ένα απροσδόκητο όφελος: συμπωματική τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσει την πολύκροτη συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Αν και υπάρχει η ανησυχία πως οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές θα δώσουν σαρωτικές εξουσίες στον Ερντογάν και θα σπρώξουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στον ολοκληρωτισμό, θα υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα – τουλάχιστον για την Κύπρο- θα σταθεροποιήσει και θα διασφαλίσει τη θέση του Ερντογάν στην Τουρκία, και  δυνητικά θα τον κάνει πιο πρόθυμο να συμφωνήσει», σημειώνει το κείμενο του Politico.

Μάλιστα, στο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά πως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος τη; 16ης Απριλίου είναι ακριβώς αυτός.

«Παραδόξως, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, μπορεί να ωφελήσει τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Ενδεχομένως, να δώσει περισσότερα περιθώρια στην συμφωνία ενός συμβιβασμού και έτσι να υποστηρίξει μια συμβιβαστική λύση», δηλώνει στο Politico o Μάικλ Κάρπεντερ, σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είναι παράλογο αν το σκεφτεί κανείς. Αν χάσει στις εκλογές, η Τουρκία θα περιέλθει σε κρίση. Θα είναι μεγάλη απώλεια γοήτρου για τον ίδιο. Δεν θα έχει μυαλό να ασχοληθεί με τίποτα άλλο», αναφέρει ο πρέσβης της Κύπρου στην ΕΕ, Νικόλας Εμιλίου.

Και μπορεί το δημοσίευμα να έχει δίκιο αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας και της σταθερότητα στην Τουρκία αν ο Ερντογάν κερδίσει στο δημοψήφισμα, ωστόσο, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει το παρόν κείμενο λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, και θα μπορούσε να κατηγορηθεί πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις υπέρ του Ερντογάν 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του του αμερικάνικου πολιτικού περιοδικού Politico με τίτλο «Cyprus united … over Erdoğan» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.