Βόμβα μεγατόνων Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όσες μεταρρυθμίσεις κι αν γίνουν

0

Την ώρα που το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν έριχνε «βόμβα μεγατόνων» για το ελληνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Europe’s Growth Challenge» από το Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, είπε χωρίς καμία περιστροφή ότι είναι «μη βιώσιμο» προσθέτοντας ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο Τόμσεν «αποδόμησε» και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» και επισημαίνοντας ότι το Ταμείο μιλούσε για πλεονάσματα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος σε ίδιο μήκος κύματος με τον Τόμσεν χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και συμπλήρωσε και αυτός ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσεις, στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ.

Share.

Comments are closed.