Γαλλία: Νίκη Μακρόν από τον α’ γύρο δείχνει νέα δημοσκόπηση

0

Επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών της Γαλλίας, δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive, που διενεργήθηκε για τη France Televisions και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Μακρόν, ιδρυτής του κεντρώου κόμματος «Εμπρός», συγκεντρώνει το 26% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% για την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, το ποσοστό της οποίας παραμένει σταθερό.

Στο δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας φέρεται να επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 65% των ψήφων (+5%) έναντι 35% (-5%).

Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Harris Interactive για τη France Televisions μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας μεταξύ του Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου MoDem.

Ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, η εκστρατεία του οποίου πλήττεται επί έναν και πλέον μήνα από τις υποψίες της πλασματικής απασχόλησης της συζύγου του και των δύο παιδιών του, παραμένει στην τρίτη θέση με 20% των προθέσεων ψήφου, υποχωρώντας κατά μια μονάδα.

Ακολουθούν στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν (13%, -1) και ο υποψήφιος του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%, -1).

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του δεξιού κόμματος «Έγερση της Γαλλίας» παραμένει σταθερός στο 3% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από τη Ναταλί Αρτό (άκρα αριστερά, σταθερή στο 1%) και τον Φιλίπ Πουτού (άκρα αριστερά) που πέφτει κάτω από το 0,5% στις προθέσεις ψήφου.

Ανάμεσα στα κριτήρια βάσει των οποίων ψήφισαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνονται αρχικά το πρόγραμμα του υποψηφίου (63%), η ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%), η επιθυμία ο υποψήφιός τους να κερδίσει στις εκλογές (56%), η ειλικρίνεια του υποψηφίου (54%).

Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (πολύ ή αρκετά) για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 18% δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ή αδιαφορεί τελείως.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο Διαδίκτυο από 6 έως 8 Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.533 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων και περιθώριο λάθους 0,6 έως 1,6 μονάδα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της France Televisions με τίτλο «Présidentielle : Emmanuel Macron a gagné six points en deux semaines, selon un sondage Harris Interactive pour France Télévisions» στα γαλλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner