9ος Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

0

Ξεκινά ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που οδηγεί στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad) και διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (WRO Hellas) με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Μαθητές από όλη τη χώρα θα διαγωνιστούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας σύνθετης και εξελιγμένης ρομποτικής κατασκευής με θέμα «Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot). Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διαγωνισμού από τον WRO Hellas, οι ομάδες θα διαγωνιστούν αρχικά στους περιφερειακούς διαγωνισμούς για να προκριθούν και να φτάσουν στον τελικό. Οι νικητές του τελικού θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Φέτος η κορυφαία διοργάνωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα.

Ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος του WRΟ Hellas, ανέφερε σχετικά: «Τα παιδιά της πατρίδας μας μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και την τεχνολογία, όπως συμβαίνει σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, έχουν αποδείξει ότι μπορούν ισότιμα να συναγωνιστούν ομάδες από όλον τον κόσμο. Η χώρα μας λαμβάνει μέρος στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής από το 2009 με Ελληνικές ομάδες να έχουν κατακτήσει μετάλλια. Ξεκινάμε ακόμα ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργικότητας, σχεδιαστικής ικανότητας και επίλυσης προβλημάτων για να φτιάξει η κάθε ομάδα το δικό της πρωτότυπο Ρομπότ για την Βιώσιμη  Ανάπτυξη

Οι επιδιώξεις του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από 8 – 18 ετών να κατανοήσουν τη Φυσική, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (Science Technology Engineering Mathematics – STEM), επιτρέποντάς τους να εμπλακούν σε μία διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος με την αξιοποίηση όλων  των σύγχρονων τεχνολογιών ρομποτικής που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Ο διαγωνισμός αυτός:

  • Διευκολύνει τους μαθητές να επεκτείνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, εξερευνώντας τα ρομπότ και τα ρομποτικά συστήματα στο σχολείο τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Εισάγει την έννοια της σύγχρονης επιστήμης στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των μαθητών στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και έξω από αυτό.
  • Προωθεί τη δημιουργική σκέψη, να αναπτύξει τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, να ενδυναμώσει τις δυνατότητες των παιδιών για απόκτηση νέων δεξιοτήτων, απαραίτητων σε ένα σύστημα σύγχρονης εκπαίδευσης.
  • Διευκολύνει τις συναντήσεις παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, της ικανότητας για καινοτομικές προσεγγίσεις στην επίλυση καθημερινών και ανθρώπινων αναγκών, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες συμμετοχής σε ιδιαίτερα απαιτητικούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.
  • Διευρύνει την κατανόηση των παιδιών και των νέων για τις δυνατότητες αξιοποίησης εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σκοπός η αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.
  • Δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αυτομόρφωση και τη δια βίου μάθηση, αξιοποιώντας ελκυστικά μαθησιακά περιβάλλοντα και ευχάριστες ενασχολήσεις.
  • Ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία και να υποβοηθήσει τη δημιουργία ή την αύξηση της παραγωγικής βάσης μιας χώρας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής μικρότερης κλίμακας, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και υποσχόμενες.
  • Αναπτύσσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μελλοντικών πολιτών, βοηθώντας στην αύξηση της οικονομικής εμβέλειας μιας χώρας, στο σημερινό παγκόσμιο ανταγωνιστικό γίγνεσθαι.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και δηλώσεις συμμετοχής έως 30 Μαΐου 2017 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.

Share.

Comments are closed.