Εκπληκτικές έγχρωμες φωτογραφίες της Κωνσταντινούπολης του 1890

0

Η Κωνσταντινούπολη ήταν κάποτε η μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη στην Ευρώπη, αυτό φαίνεται από μια σειρά από εντυπωσιακές καρτ ποστάλ που έφερε στη δημοσιότητα πρόσφατα η αγγλική εφημερίδα Daily Mail και αποκαλύπτουν την καθημερινή ζωή στους δρόμους της πόλης πριν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι εντυπωσιακές εικόνες της αρχαίας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης ήρθαν στο φώς, δείχνοντας πως ήταν η ωραία «επτάλοφος» τα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί την δεκαετία του 1890 και μέσω μια τεχνικής  που ονομάζεται Photocrom, προστέθηκε σε αυτές χρώμα, ώστε να δείχνουν ακόμα πιο εντυπωσιακές, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Κωνσταντινούπολη, πριν οι Τούρκοι την μετονομάσουν σε Ιστανμπούλ (από το ελληνικό πάλι Εις την Πόλη) το 1930, ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ένα σημαντικό κέντρο του διεθνούς εμπορίου.

Ο Γάλλος συγγραφέας, περιηγητής και τοπογράφος Pierre Gilles έγραψε για την πόλη, όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία, τον 16ο αιώνα: «Μόνο η Κωνσταντινούπολη φαίνεται να διεκδικεί ένα είδος αθανασίας και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ζει η ανθρωπότητα.»

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 1299 και κατέρρευσε το Νοέμβριο του 1922, όταν ο τελευταίος σουλτάνος, Μεχμέτ VI, εστάλη στην εξορία, από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια καταστροφή για την Οθωμανική αυτοκρατορία, με τις βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και την Ιερουσαλήμ.

Η νέα κυβέρνηση, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, συστάθηκε από τον Κεμάλ το 1920 στην Άγκυρα, η οποία έγινε και η νέα τουρκική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε, για πρώτη φορά και στις οποίες έχει προστεθεί χρώμα, δείχνουν πως ήταν η Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του Dave Burke της Βρετανικής εφημερίδας Daily Mail με τίτλο «The final days of the Ottoman Empire: Fascinating colour pictures show life in 1890s Constantinople when it was Europe’s biggest and richest city before being renamed Istanbul» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Δείτε τη συλλογή των 22 καταπληκτικών φωτογραφιών της Κωνσταντινούπολης

 

Share.

Comments are closed.