Μάκης Γιομπαζολιάς: Τα κρίσιμα ευρήματα της MRB

0

Ας δούμε ψύχραιμα και ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα σημαντικότερα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB. Πιο σημαντικά και από την ραγδαία υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ικανή άνοδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που και τα δύο ήταν αναμενόμενα.

  1. Η αντίφαση μεταξύ μιας ισχυρής πλειοψηφίας που θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και μια ικανής πλειοψηφίας που ζητά να αποκρουσθούν νέα μέτρα λιτότητας έστω κι αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ.
    Αυτή η αντίφαση εξηγείται από το ότι ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όρια του ώστε να διακινδυνεύει ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη αρκεί να μην υποστεί άλλα μέτρα. Αλλά δεν στρέφεται σε κόμματα που είναι σαφώς υπέρ της εξόδου από την ζώνη του ευρώ..
    Η πλειοψηφία υπέρ του ευρώ μπορεί να είναι σαφής αλλά είναι αξιοπρόσεκτη η αύξηση της απεγνωσμένης επιλογής του εθνικού νομίσματος.
    Είναι αναγκαία η πολιτική πρόταση που θα εξηγήσει τεκμηριωμένα τους λόγους παραμονής στην ευρωζώνη. Κυρίως όμως θα πείσει, ότι μπορεί σύντομα η χώρα να βγει από το σπιράλ της λιτότητας. Και να βαδίσει σε μια νέου τύπου ανάπτυξη μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος, που την οδήγησαν στην χρεοκοπία.
  2. Η μεγάλη αύξηση (σχεδόν τριπλασιασμός, από το 2,2% του Ιουνίου του 2016 στο σημερινό 6,1% ) της επιλογής “άλλο κόμμα”. Και μάλιστα με δεδομένο ότι το ΚΙΔΗΣΟ έχει στο μεταξύ ενταχθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και ότι “άλλο κόμμα” δεν έχει δημιουργηθεί εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μέχρι τώρα δείχνει χονδρικά να παίρνει αυτά που χάνουν η Λαϊκή Ενότητα και η Ανταρσία.
    Αυτός λοιπόν ο τριπλασιασμός του “άλλου κόμματος” είναι το “κουμπί” των εξελίξεων.
    Είναι προφανές, ότι πρόκειται κυρίως για πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε από τον Ιούνιο 2016 μέχρι τώρα 6%. Μεγάλο τμήμα τους φαίνεται να αναζητούν νέα κομματική στέγη παρά αθροίζονται στο σημαντικό 17,6% μαζί με τους αναποφάσιστους “δεν ξέρω-δεν απαντώ” ή και στο θηριώδες 29,1% μαζί με τους “λευκό – άκυρο – αποχή”.
  3. Η μικρή ενίσχυση της ΝΔ στο οκτάμηνο (+1,1% ) φαίνεται να προέρχεται όχι πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τις ικανές απώλειες, στο ίδιο διάστημα, της Ένωσης Κεντρώων (-1,5% ) και τις ελάχιστες απώλειες των ΑΝΕΛ (-0,3% ) παρά από το Ποτάμι, το οποίο δείχνει ενδιαφέρον come back ( από – 0,7% τον Δεκέμβριο στο 0,1% τώρα ), μάλλον λόγω της συμπόρευσης του τελευταία με τους “τρεις” κεντροαριστερούς μεταρρυθμιστές ( Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη ).
  4. Προβληματισμό πρέπει να προκαλεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η εκτίμηση, ότι η ενίσχυση της (+1,1%), στο ίδιο χρονικό διάστημα, οφείλεται μάλλον σε ψηφοφόρους του ΚΙΔΗΣΟ, τμήμα των απωλειών της Ένωσης Κεντρώων και ελάχιστα σε επάνοδο ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  5. Η σοβαρή ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέχρι και που να πλησιάσει και να απειλήσει τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προέλθει, όχι από την ΝΔ που θα κερδίζει πόντους. Αλλά από το κυβερνητικό κόμμα που θα χάνει, αν δεν καταφέρει να ανακάμψει. Και κυρίως από το 6% που το εγκατέλειψε από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα. Αυτό το 6% πρέπει να πείσει η ΔΗ.ΣΥ. ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική του αντί να ψάχνονται αυτοί οι ψηφοφόροι για “άλλο κόμμα”.
  6. Θέμα σοβαρό, για την πολιτική στρατηγική της ΔΗ.ΣΥ., είναι το προφανές, ότι το μέγα τμήμα αυτού του 6% είναι κεντροαριστεροί μεν αντιμνημονιακοί δε ψηφοφόροι. Και πάντως όχι “συντηρητικοί” κεντροαριστεροί. Όπως και αρκετοί από το 11,6% των “αναποφάσιστων – δεν απαντώ”, στους οποίους μπορούν να συγκαταλέγονται και προβληματισμένοι – μετέωροι κεντροαριστεροί, κεντρώοι ή και κεντροδεξιοί.
  7. Είναι λοιπόν σαφές, με βάση τα στοιχεία της MRB, ότι ο αμφίπλευρος πειστικός διεμβολισμός αλλά όχι κατ ανάγκην η σκληρή πολεμική είναι σωστή τακτική και μπορεί να αποδώσει στην ΔΗ.ΣΥ και από τα αριστερά και από τα δεξιά της. Αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί το προφανές ότι μέγα τμήμα του 6% που αναζητά “άλλο κόμμα” και μικρότερο του 11,6% των αναποφάσιστων είναι αντιμνημονιακής άποψης. Θέλουν σεβασμό και πειστική αντιμετώπιση. Γιατί είναι το κρίσιμο ντεπό, από το οποίο η ΔΗΣΥ μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Προηγούμενα άρθρα

  1. Μάκης Γιομπαζολιάς: Οι τρείς στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ
  2. Μάκης Γιομπαζολιάς: Οι «τρεις» και η ενότητα της κεντροαριστεράς
  3. Μάκης Γιομπαζολιάς: Το σημαντικό βήμα για την ενότητα της γνήσιας Κεντροαριστεράς έγινε
  4. Μάκης Γιομπαζολιάς: Η ελληνική μας πραγματικότητα
  5. Μάκης Γιομπαζολιάς: Περί Κεντροαριστεράς
  6. Μάκης Γιομπαζολιάς: Το ΔΝΤ, οι «διαρροές» και οι μεταρρυθμίσεις
  7. Μάκης Γιομπαζολιάς: απαντήστε λοιπόν..!
Share.

Comments are closed.