Καουρισμάκι και Ενιέντι οι μεγάλοι νικητές του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

0

Στο προσφυγικό και τα προβλήματα των μεταναστών, επιστρέφει, για δεύτερη φορά (μετά την ταινία του, «Το λιμάνι της Χάβρης»), ο γνωστός Φιλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, στη νέα, εξαιρετική ταινία του, «Η άλλη πλευρά της ελπίδας» και για την οποία βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης σκηνοθεσίας στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«Για μένα σήμερα υπάρχει μια απανθρωποποίηση, ολόκληρη η Ευρώπη αδιαφορεί για τη ζωή αυτών που αναγκάζονται να μετατραπούν σε πρόσφυγες για να γλυτώσουν από τους πολέμους και το θάνατο και να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη, ειρηνική ζωή», είχε αναφέρει ο σκηνοθέτης στη συνέντευξη τύπου που είχε ακολούθησε τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας και συμπλήρωσε: «Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε: Σήμερα είναι αυτοί, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς».

Έκπληξη της Berlinale 2017αποτέλεσε η ταινία «On body and soul» της Ουγγαρέζας Ιλντικό Ενιέντι που βραβεύτηκε με την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας. 

«Θέλαμε να σας παρουσιάσουμε ένα απλό φιλμ σαν ένα ποτήρι νερό αλλά δεν ξέραμε αν το κοινό θα μας ακολουθούσε. Γιατί είναι μια ταινία που απευθύνεται σε θεατές με γενναιόδωρη καρδιά» δήλωσε η Ιντιγκο Ενιέντι

Επιπλέον, η ηθοποιός Κιμ Μιν Χι από τη Νότια Κορέα έλαβε την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία του σκηνοθέτη Χανγκ Σανγκ Σου «On the Beach at Night Alone» και με την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού τιμήθηκε ο Αυστριακός Γκεοργκ Φρίντριχ για το ρόλο του στην ταινία «Bright nights».

Ο κατάλογος των βραβείων του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπως ανακοινώθηκαν:

  • Χρυσή Αρκτος: «Οn body and soul», Iντίγκο Ενιέντι
  • Αργυρή Αρκτος – Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Felicity» του Αλέν Γκομίς
  • Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ για την καλύτερη ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές: «Pokot», Ανιέσκα Χόλαντ
  • Αργυρή Αρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Ακι Καουρισμάκι. «Η άλλη πλευρά της ελπίδας»
  • Aργυρή Αρκτος καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Κιμ Μιν Χι, «On thw beach at night alone»
  • Aργυρή Αρκτος καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γκέοργκ Φρίντριχ για το «Bright nights»
  • Aργυρή Αρκτος καλύτερου σεναρίου: Σεμπαστιάν Λέλιο, Γκονζάλο Μάζα – «Μια φανταστική γυναίκα»
  • Αργυρή Αρκτος καλλιτεχνικής συμβολής: Για το μοντάζ της ταινίας «Ana, mon amour»
Share.

Comments are closed.