Αφορολόγητο ή έκπτωση φόρου. Τι ισχύει σε όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση

0

Επειδή στις μέρες μας το θέμα του αφορολογήτου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σκεφτήκαμε να κάνουμε μια έρευνα, ώστε να διαπιστώσουμε τι ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Η Ελλάδα
Στην χώρα μας, το αφορολόγητο κυμαίνεται μεταξύ €8.636 – €9.545 και ισχύει μόνο για τους μισθωτούς, γεγονός που μεταφράζεται σε έκπτωση φόρου €2.100 ευρώ για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, ποσό που πέφτει σταδιακά στα € 1.900 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διαχωρίζει τους μισθωτούς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Για τους πρώτους προβλέπει αφορολόγητο για τους υπόλοιπους όχι.
Επίσης είναι η μοναδική χώρα που θέτει ως προαπαιτούμενο τη συλλογή αποδείξεων για την απόδοση της επιστροφής φόρου που προκύπτει από το αφορολόγητο.

Για να δούμε τι ισχύει αλλού:
Στην Κύπρο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €19.500! και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν άλλαξε παρά τις πιέσεις όταν η Κύπρος βρισκόταν η ίδια σε Μνημόνιο.

Στη Φινλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €16.700.

Στην Ισλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €13.762.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα €12.887.

Στο Λουξεμβούργο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €11.264 και σε αυτά προστίθενται εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες.

Στην Αυστρία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα €11.000. Σε αυτό προστίθενται επιστροφές φόρων για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει αφορολόγητο. Όλοι όμως οι εργαζόμενοι δικαιούνται έκπτωση φόρου €1.650 στο σύνολο της ετήσιας φορολογίας (περίπου το αφορολόγητο του Έλληνα χωρίς παιδιά). Σε αυτό το ποσό προστίθενται εκπτώσεις για ιατρικά έξοδα, μονογονεϊκές οικογένειας, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένα άτομα και μία ευρεία γκάμα εξόδων συντήρησης οικίας.

Στην Πορτογαλία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €4.104.

Στην Ισπανία, το αφορολόγητο ανέρχεται σε €5.550 για τους άγαμους και σε €8.950 για τους έγγαμους.

Στην Ουγγαρία, δεν υπάρχει αφορολόγητο. Ο φόρος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μειώνεται κατά €2.568 για οικογένεια με ένα παιδί έως €8.474 για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.
Στη Γερμανία, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα €8.652, στις αρχές του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυξάνεται περαιτέρω για κάθε παιδί και με ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στη Γαλλία, το αφορολόγητο ξεκινάει από €9.700.

Στην Ιταλία δεν υπάρχει αφορολόγητο και οι Ιταλοί πληρώνουν 23% φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ που εισπράττουν. Ωστόσο, προβλέπεται επιστροφή φόρου έως €800 για όσους συντηρούν συζύγους άνεργους ή με εισόδημα κάτω από €3.000 ετησίως και επιστροφή φόρου έως €1220 για όσους έχουν παιδιά.

Στο Βέλγιο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €7.130, όμως είναι υψηλότερο για όσους χαρακτηρίζονται χαμηλόμισθοι. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον έκπτωση φόρου έως €400 για κάθε παιδί, αλλά και κάθε άλλο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Στην Ολλανδία, δεν υπάρχει αφορολόγητο, ωστόσο δίνεται επιστροφή φόρου €2.242 στους χαμηλόμισθους. Επίσης, επιστρέφονται €1.187 για όσους συντηρούν ηλικιωμένους (ποσό που μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα του φορολογούμενου)

Στη Σουηδία, προβλέπεται έκπτωση φόρου από €1.400 έως €3.620. Το ποσό αυξάνεται για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Στη Νορβηγία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €5.814 για τους άγαμους και αυξάνεται στα 8,610 για τους έγγαμους.

Όσοι βρίσκονται «χαμηλά»

Στη Βουλγαρία, έκπτωση φόρου έχουν μόνο οι οικογένειες. Ανέρχεται σε €102 για κάθε παιδί, με μέγιστο τα €306.

Στην Κροατία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα €4.169. Σε αυτό προστίθενται €2.088 για το πρώτο παιδί.

Στην Τσεχία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €919. Σε αυτό προστίθενται εκπτώσεις φόρου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος των εισοδημάτων.

Στη Δανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €4.437.

Στην Εσθονία το αφορολόγητο βρίσκεται στα €2.040. Το ποσό αυξάνεται αν η οικογένεια έχει παιδιά ή συντηρεί ηλικιωμένους.

Στη Λεττονία, το αφορολόγητο κυμαίνεται μεταξύ €900- €1.200 και φτάνει στα €2.100 όταν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη.

Στη Λιθουανία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €3.480.

Στη Μάλτα, το αφορολόγητο για τους άγαμους βρίσκεται στα €9.100.

Στην Πολωνία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα €712.

Στη Ρουμανία, προβλέπεται έκπτωση φόρου €66 για όσους έχουν εισόδημα έως €330.

Στη Σλοβακία, προβλέπεται έκπτωση φόρου€3.803, ανάλογα με το εισόδημα.

Στη Σλοβενία, η έκπτωση φόρου των €3.302 αυξάνεται για τους χαμηλόμισθους, όσους έχουν παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη.

Τι είναι καλύτερο; Αφορολόγητο ή έκπτωση φόρου;
Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο διαφορετικούς τρόπους που στόχο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών.

Το αφορολόγητο ορίζει το όριο πάνω από το οποίο ξεκινά η επιβολή φόρου εισοδήματος. Ουσιαστικά μειώνει τη φορολογική βάση πάνω στην οποία υπολογίζεται ο φόρος.

Η έκπτωση φόρου επιστρέφεται στον φορολογούμενο αφού έχει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος. Μία έκπτωση φόρου €300 σημαίνει ότι αν σε έναν φορολογούμενο καταλογιστεί φόρος εισοδήματος πχ €3.000 τελικά θα πληρώσει €2.700

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner