Το ΦΕΚ με την απόφαση για το ποιες αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» χτίζουν το αφορολόγητο για το 2017

0

Η απόφαση της υπουργού Οικονομικών Αικ Παπανάτσιου με θέμα «Καθορισμός δαπανών για τις οποίες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή/και συλλογής αποδείξεων για το φορολογικό έτος 2017» δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Η απόφαση αυτή καθορίζει ποιες ακριβώς είναι οι δαπάνες που θα πρέπει από φέτος να εξοφλούν με «πλαστικό χρήμα» ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου από καταναλωτικές δαπάνες.

Στα άρθρο 1 αναφέρει χαρακτηριστικά

«Για να διατηρηθεί η μείωση φόρου σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4172/2013, ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές), και διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) κ.λπ., το ελάχιστο ποσό των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδή­ματος του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Εισόδημα (σε ευρώ) Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα (Προοδευτική εφαρμογή)
1 – 10.000 10%
10.000,01 – 30.000 15%
30.000,01 και άνω 20% και μέχρι 30.000 ευρώ

Η κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος

Αναλυτικά τις δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο θα τις βρείτε σε προηγούμενη ανάρτησή μας με τίτλο «Αυτές οι δαπάνες «χτίζουν» το αφορολόγητο σας (Αναλυτικός πίνακας)»

 Δείτε αναλυτικό το ΦΕΚ με την απόφαση

Share.

Comments are closed.