Με δύο ελληνικές υποψηφιότητες πάμε φέτος στα Όσκαρ

0

Μεγάλη διάκριση για τους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλίππου, καθώς είναι υποψήφιοι για βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το «The Lobster-Αστακός» όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Αμερικανική Ακαδημία, για το φετινό διαγωνισμό των Όσκαρ.

Είναι το δεύτερο Όσκαρ που διεκδικεί ο Γιώργος Λάνθιμος, έξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα», που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Φέτος υπάρχει μια διάκριση και για μια Ελληνίδα, τη Δάφνη Ματζιαράκη, που βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θα πρέπει να σταθούμε στον αριθμός ρεκόρ υποψηφιοτήτων για το La La Land, το οποίο συγκέντρωσε 14 υποψηφιότητες, αγγίζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ του «Τιτανικού» και του «Όλα για την Εύα». Μεταξύ των υποψηφιοτήτων αυτές για την καλύτερη ταινία, τους δύο πρώτους ρόλους για την Έμα Στόουν και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, για δύο τραγούδια και σεναρίου.

Ας δούμε τις υποψηφιότητες ανά κατηγορία:

Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου
«Hell or High Water» (Πάση θυσία), «Αστακός», «Manchester by the Sea», «20th century women», «La La Land».    

Καλύτερης ταινίας
«Arrival», «Fences», «Hacksaw Ridge», «Hell or High Water» (Πάση θυσία), «Hidden Figures», «La La Land», «Lion», «Manchester by the Sea», «Moonlight».

Καλύτερης σκηνοθεσίας 2017
Ντενί Βιλνέβ για το «Arrival» (Η Άφιξη), Μελ Γκίμπσον για το «Hacksaw Ridge» (Αντιρρησίας Συνείδησης), Ντάμιεν Σαζέλ για το «La La Land», Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea», Μπάρι Τζένκινς για το «Moonlight».

Προσαρμοσμένου Σεναρίου
«Moonlight», «Lion», «Arrival», «Fences», «Hidden Figures».

Καλύτερου ντοκιμαντέρ
«Fire at Sea» των Τζιανφράνκο Ρόσι και Ντονατέλα Παλέρμο, «’I Am Not Your Negro» των Ραούλ Πεκ, Ρεμί Γκρελέτι και Χέρμπερτ Πεκ, «Life, Animated» των Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς και Τζούλι Γκόλντμαν, «’O.J.: Made in America» των Έζρα Έντελμαν και Καρολάιν Γουότερλου, «13th» των Έιβα ΝτιΒερνέι, Σπένσερ Έιβερικ και Χάουαρντ Μπάρις.

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 
«Extremis» του Νταν Κράους, «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη, «Joe’s Violin» των Καχέιν Κούπερμαν και Ραφαέλα Ναϊσχάουζεν, «Watani: My Homeland» των Μαρσέλ Μέτελσφιλντ και Στίβεν Έλις, «The White Helmets» των Ορλάντο Αϊνσίντελ και Τζοάνα Νατασεγκάρα.

Καλύτερου τραγουδιού 
«Audition (The Fools Who Dream)» από το «La La Land», «”Can’t Stop the Feeling!» από το «Trolls», «City of Stars» από το «La La Land», «’The Empty Chair» από το «Jim: The James Foley Story», «’How Far I’ll Go» από το «Moana».

Καλύτερου ανδρικού ρόλου
Κέισι Άφλεκ για το «Manchester by the Sea», Άντριου Γκάρφιλντ για το «Hacksaw Ridge», Ράιαν Γκόσλινγκ για το «La La Land», Βίγκο Μόρτενσεν για το «Captain Fantastic», Ντένζελ Ουάσινγκτον για το «Fences».

Καλύτερου αγυναικείου ρόλου
Ιζαμπέλ Ιπέρ για το «Elle», Ρουθ Νέγκα για το «Loving», Νάταλι Πόρτμαν για το «Jackie», Εμα Στόουν για το «La La Land» και Μέριλ Στριπ για το «Florence Foster Jenkins»

Ξένης καλύτερης ταινίας
 «Land of Mine» από τη Δανία, «A Man Called Ove», από τη Σουηδία, «Ο πωλητής» από το Ιράν, «Τanna» από την Αυστραλία, «Toni Erdmann» από τη Γερμανία.

Βανδρικού ρόλου
Μαερσάλα Άλι για το «Moonlight», Τζεφ Μπρίτζες για το «Hell or High Water», Λούκας Χέτζις για το «Manchester by the Sea», Ντεβ Πατέλ για το «Lion» και Μάικλ Σάνον για το «Nocturnal Animals».

Βγυναικείου Ρόλου
Βαϊόλα Ντέιβις για το «Fences», ΝαόμιΧάρις για το «Moonlight», Νικόλ Κίντμαν για το «Lion», Οκτάβια Σπένσερ για το «Hidden Figures», Μισέλ Γουίλιαμς «Manchester by the Sea».

Κινουμένων σχεδίων
«Kubo and the Two Strings», «Moana», «My Life as a Zucchini», «The Red Turtle», «Zootopia»

Share.

Comments are closed.