Ιάσονας Φωτήλας: Με ποιες διαδικασίες θα διοριστεί το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;

0

Στη διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρετε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα προβλήματα που χρονίζουν στο χώρο. Επίσης αναφέρεται στη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των προσληφθέντων καθώς και με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Για το λόγο αυτό ρωτά τον Υπουργό Παιδείας να πληροφορηθεί για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν, τον τελικό αριθμό των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν ως μόνιμοι αλλά και τον πλήρη διαδικασία  πρόσληψης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Με ποιες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού;
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας αναφορικά με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προκάλεσαν τον εκ νέου διάλογο σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα – θα ολοκληρώσει το έργο της για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι το Σεπτέμβριο. Βέβαια ανάλογες εξαγγελίες έχει κάνει ξανά η κυβέρνηση χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.
Το μόνο γεγονός παραμένει η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά μαθητές και καθηγητές με συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, μείωση ωρών στα Δημοτικά κ.α. Επομένως, αυτή η προσπάθεια περικοπής προσωπικού με τις ταυτόχρονες ανακοινώσεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού αποτελούν ένα οξύμωρο σχήμα.
Σύγχυση επιπλέον επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των προσληφθέντων καθώς και με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν – σύμφωνα με τον τύπο από τη μια προωθούνται οι εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ και από την άλλη όχι. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι αλλαγές που συντελούνται στην εκπαίδευση εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο προβλέπει τη μείωση των γεννήσεων και ως εκ τούτου σταδιακή μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών στα σχολεία.
Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Πόσοι εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία; Ποια είναι η σχετική κατανομή τους με βάση την ειδικότητα;
  • Ποιος είναι ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν μόνιμα; Έχει ληφθεί υπόψη η ανωτέρω κατανομή συνταξιοδότησης για τις προσλήψεις; Έχει συζητηθεί το θέμα των μονίμων προσλήψεων με τους θεσμούς; Αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα της συζήτησης;
  • Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για το διορισμό μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση; Με βάση ποια κριτήρια αποφασίστηκε ο εν λόγω τρόπος;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας

Share.

Comments are closed.