Θα έχουμε πόλεμο μεταξύ εκπαιδευτικών για τους μόνιμους διορισμούς;

0

Είναι πιθανό η ανακοίνωση διορισμών που πρόκειται να γίνουν την τριετία 2018-20, στην δημόσια εκπαίδευση να προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς; Το μέλλον θα δείξει!

Πάντως τα στρατόπεδα έχουν πάρει θέση και με δεδομένο ότι η αδιοριστία φέρνει γκρίνια και τέτοια γκρίνια που θα μπορούσε να φτάσει και στο επίπεδο της ρήσης «ο θάνατός σου η ζωή μου»

Από τη μια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία και ζητούν την πριμοδότησή της και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καταφέρει να εργαστούν μέχρι σήμερα, οι οποίοι διαφωνούν με την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και ζητούν η επιλογή των διοριζομένων να γίνει μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ.

Για να έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης ας προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Κυβέρνηση & εξετάσεις: Η Κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο των εξετάσεων επικαλούμενη το οικονομικό τους κόστος, καθώς υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Γαβρόγλου: Ο υπουργός  Παιδείας κ Γαβρόγλου, σύμφωνα μα τη μέχρι τώρα στάση του, προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από αυτή την «πολεμική», ανακοινώνοντας επισήμως ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον διάλογο που θα έχει με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Χαρακτηριστικά ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  διατύπωσε την άποψη ότι «Οι διορισμοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, χωρίς γραπτό διαγωνισμό αλλά με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους  αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με ένα σύστημα το οποίο θα σέβεται την προϋπηρεσία που έχουν αποκτήσει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπηρετώντας για χρόνια στα σχολεία της επικράτειας».

Το κόμμα των ΑΝΕΛ: Οι ΑΝΕΛ, που είναι συγκυβερνών κόμμα, με δήλωση του Αν. Γραμματέα παιδείας Αλέξανδρου Καρβούνη προτείνει «την πριμοδότηση της συνεχόμενούς προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και εύρεση λύσης για τους εκπαιδευτικούς, με ηλικία άνω των 45 ετών, που βρίσκονται σε πολιτική ομηρία».

Η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας: σήμερα ανακοίνωσε την εντονότατη αντίθεσή της στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ και  προτείνει «συνδυασμό -συγκερασμό των παρακάτω κριτηρίων αφού αυτά αποτελούν τους τρεις (3) ιστορικούς τρόπους διορισμού:
1. Ποσοστιαία μοριοδότηση της παλαιότητας πτυχίου ως ενός κοινωνικού κριτηρίου [που να αφορά τα «ενεργά» πτυχία, όσων εργάστηκαν/εργάζονται ως αναπληρωτές σε δημόσια σχολεία .].
2. Αναγνώριση της δημόσιας προϋπηρεσίας (1μόριο ανά μήνα)
3. Επιτυχία σε έναα ΑΣΕΠ (διαζευκτικά)
».

Τι λένε οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών:
Η ΔΟΕ ουσιαστικά δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση ως προς το σύστημα διορισμών και πάγια θέση της είναι «να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν δουλέψει ως αναπληρωτές»

Η ΟΛΜΕ προτείνει ένα σύστημα μοριοδότησης μέσω του ΑΣΕΠ που να συμπεριλαμβάνει:
1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.
1 μόριο για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση σε οποιοδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (επιλέγεται ο διαγωνισμός εκείνος που ο εκπ/κός έχει πετύχει την καλύτερη βαθμολογία)
1 μόριο για κάθε χρόνο από τη λήψη πτυχίου.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει μέχρι τέλος του Γενάρη να οριστικοποιήσει την απόφασή του για το νέο σύστημα μονίμων διορισμών. Και αν λάβουμε υπόψιν και τη μελέτη του υπουργείου Παιδείας του έτους 2014 για τις ανάγκες στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια οι ειδικότητες που θα απορροφήσουν τις περισσότερες θέσεις είναι:

  1. Δάσκαλοι
  2. Φιλόλογοι
  3. Φυσικοί
  4. Μαθηματικοί, και,
  5. Ειδικής Αγωγής

Ενημερωτικά να πούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στη διϋπουργική σύσκεψη, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν την τριετία 2018 -2020.

Share.

Comments are closed.