The Guardian: Sthn Ελλάδα oι ασθενείς που μπορεί να ζήσουν πεθαίνουν – Κατάρρευση δημόσιας υγείας

0

Το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας The Guardian αναφέρει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ’ εκτίμηση 3.000 θανάτους που αποδίδονται σε αυτές.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέροντας την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμη και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια» τόνισε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε:

«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλύνουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι».

Από το 2009, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο –περισσότερο από 5 δισ. ευρώ– σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μέχρι το 2014, οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, από ένα προ κρίσης επίπεδο που ήταν στο 9,9%. Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις εργασίας τους και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης σημειώνει το δημοσίευμα και συνεχίζει «Οι ελλείψεις ανταλλακτικών είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να έχουν γίνει όλο και πιο ελαττωματικές. Οι εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, γιατί όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται» δήλωσε στον Guardian ο γιατρός Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα του εξοπλισμού και, ανά διαστήματα, η έλλειψη σε υλικά όπως γάντια, καθετήρες».

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της δημοσιογράφου Helena Smith αγγλικής εφημερίδας The Guardian με τίτλο «Guardian Patients who should live dying Greece public health meltdown» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.