Ο Πούτιν ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία

0

Από τα μεσάνυχτα σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ανακοίνωση ήλθε μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από δυνάμεις προσκείμενες στον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ και τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, χωρίς συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα Πέμπτη στις 10 το βράδυ τοπική ώρα, 12 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού επιβεβαιώνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τα μεσάνυχτα και διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.

«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», είπε ο Πούτιν διευκρινίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομορκατίας».

Share.

Comments are closed.