Guardian: Αποκλεισμό του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα προτείνει ο Τσίπρας

0

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, φουντώνουν οι φήμες ότι θα ζητήσει την απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Helena Smith. 

Ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάστηκε, την Τετάρτη, όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν συμβαδίζουν με τη συμφωνία και να ανακοίνωσαν το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδος.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη ήταν μια άμεση τιμωρία για μια σειρά μέτρα κοινωνικής πρόνοιας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και είναι πιθανό φέρει την Αθήνα σε πολεμικό κλίμα με τους δανειστές.

Αναφερόμενη σε πηγές που είναι κοντά στον έλληνα πρωθυπουργό που δηλώνουν ότι «στον απόηχο της απόφασης του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του – στο blog των Poul Thomsen και Maurice Obstfeld – ο Τσίπρας θα προτείνει να απέχει εντελώς ο οργανισμός από το πρόγραμμα διάσωσης που συντηρεί αυτή τη στιγμή τη χώρα».

Επιπλέον, πηγή από την Ελλάδα σημειώνει ότι: «το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και δεν το έχουμε ανάγκη στην πραγματικότητα. Θα μπορούσε απλώς να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο».

Η ανταπόκριση επισημαίνει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες», είναι έξω φρενών με τις νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων και μειώσεις φόρων μετά το 2018, όταν και εκπνέει το πρόγραμμα.

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Guardian από την Αθήνα Helena Smith με τίτλο «Greece on collision course with lenders as ESM freezes debt relief» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.