Μόνο το πλαστικό χρήμα κατοχυρώνει το αφορολόγητο από το 2017

0

Με πρόσθετο φόρο απειλούνται το 2017 όσοι δεν πραγματοποιήσουν συναλλαγές με κάρτες ή ίντερνετ σε ποσοστό από 10% έως 30% του εισοδήματός τους. Επίσης το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή βάζει και όριο χρήσης μετρητών στα 500 ευρώ ανά συναλλαγή καταναλωτών με επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» προβλέπει ότι προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο στη διάρκεια του επόμενου έτους ή να μετάσχουν σε κληρώσεις δώρων, οι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, για ένα συγκεκριμένο όριο του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα, για :

  • εισοδήματα έως 10.000 ευρώ απαιτούνται πληρωμές μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ίσες με το 10%
  • εισοδήματα από 001 έως και 30.000 ευρώ απαιτούνται πληρωμές μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ίσες με το 15% και
  • εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ απαιτούνται πληρωμές μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε ποσοστό 20% του εισοδήματος.

Αν οι συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος υπολείπονται των απαιτήσεων του νόμου, τότε στη διαφορά επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, αντί για 1.000 ευρώ αποδείξεων με πλαστικό χρήμα συγκεντρώσει 500 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 110 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το όριο πάνω από το οποίο δεν μπορούν να πραγματοποιούνται συναλλαγές ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, με χρήμα σε φυσική μορφή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι αποδείξεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα μπαίνουν σε λοταρία και τα χρηματικά έπαθλα, θα μπορούν να φτάσουν έως τα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, θα εξαιρούνται άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 70 ή 75 ετών.

Το ηλικιακό όριο θα τεθεί προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους συνταξιούχους οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των ATΜs μετά την επιβολή των capital controls, ακόμη δεν έχουν εντρυφήσει στις πληρωμές των αγορών τους με χρεωστική κάρτα. Επίσης θα εξαιρεθούν φορολογούμενοι που κατοικούν σε μικρά νησιά, ορεινά χωριά, απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν ούτε ATMs.

Λίστα «καλών» επιχειρήσεων
Παράλληλα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία μιας λίστας με «καλές» επιχειρήσεις, οι οποίες θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές και έχουν καταργήσει τα μετρητά.

Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις εξετάζεται να απολαμβάνουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου ή να έχουν επιστροφή μέρους των πληρωμών που πραγματοποίησαν με κάρτα.

Παρόμοιο άρθρο

Το τέλος των χάρτινων αποδείξεων και η αρχή του πλαστικού χρήματος

Share.

Comments are closed.