Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και ανησυχίες για τον εθνικισμό

0

Την ανησυχία τους για την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη εξέφρασαν οι ευρωπαίοι κινηματογραφιστές στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου -η τελετή απονομής διεξήχθη φέτος στην Πολωνία. Η γερμανική κωμωδία «Τόνι Έρντμαν» κέρδισε τα βραβεία στις βασικές κατηγορίες και έγραψε ιστορία ως η πρώτη ταινία γυρισμένη από γυναίκα σκηνοθέτη που κερδίζει το βραβείο καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας.

Σε μήνυμά της από τα γυρίσματα του House of Cards, η Ανιέσκα Χόλαντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είπε -από το… Οβάλ Γραφείο της σειράς-, αναφερόμενη στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές: «Ο σκοτεινός άνεμος που φυσάει στην Αμερική και έβαλε ξέρετε-ποιον σε αυτό το γραφείο, πνέει και στις δικές μας χώρες. Το έργο μας έγινε μόλις πολύ πιο σημαντικό. Η δουλειά και η τέχνη μας μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Παραλαμβάνοντας τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό σινεμά, ο ηθοποιός Πιρς Μπρόσναν είπε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενωθούμε ως καλλιτέχνες και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στις χώρες και τα έθνη μας. […] Σε όλους τους νέους και τις νέες εκεί έξω λέω: Έχετε δύναμη, έχετε καλή πίστη. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές που ισχύουν στις χώρες σας, να είστε αληθινοί και να κάνετε ταινίες από την καρδιά σας».

Όσον αφορά τα βραβεία, το «Τόνι Έρντμαν» απέσπασε τα εξής βραβεία:

  • Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας,
  • Σκηνοθεσίας,
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου
  • Α΄Ανδρικού Ρόλου, καθώς και
  • βραβείο Σεναρίου.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Φωτιά στη Θάλασσα» του Τζιανφράνκο Ρόσι, καλύτερο animation το «Εγώ ο Κολοκυθάκης» του Κλοντ Μπαράς, ενώ το Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη δεν κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους (το οποίο απέσπασε η ταινία 9 Days – From My Window in Aleppo).

Share.

Comments are closed.