Wall Streel Journal: Αυτή είναι η πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος

0

Την πρόταση του ESM προς τους δανειστές για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Πρόκειται για έκθεση έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Σε αυτή αναφέρονται μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν τα επόμενα χρόνια και να μειώσουν το χρέος της χώρας.

Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λοιπόν, τα παραπάνω θα συμβάλουν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αφού θα μειωθεί το ελληνικό χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ κατά 21,8% μέχρι το 2060. Δηλαδή από το 176,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, θα μειωθεί βάσει των εκτιμήσεων του ESM στο 155,1% του ΑΕΠ

«Το εν λόγω έγγραφο είναι μια μελέτη, χωρίς ακόμα να έχει την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η έκθεση αυτή έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο Μηχανισμός στις 25 Μαΐου, ώστε να εργαστεί μεσοπρόθεσμα σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί από τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Εάν τα μέτρα αυτά εγκριθούν, τότε θα εφαρμοστούν μέσα στο 2018

Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα  που προτείνονται από τον Μηχανισμό περιλαμβάνουν διάφορες ενέργειες, αλλά όχι μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, και θα ληφθούν μόνο εάν κριθεί απαραίτητο, μετά λήξη του προγράμματος.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο ESM προτείνει τρεις δέσμες, η πιο δραστική εκ των οποίων είναι το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε μερικά τωρινά και μελλοντικά δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από πιθανή αύξησή τους. Αυτά εκτείνονται από ανταλλαγή των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούν ελληνικές τράπεζες ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης με ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

Περιλαμβάνουν επίσης και ορισμένες από τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Τον Μάιο, οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο να φέρουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς να επιβαρύνονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που θα περιελάμβανε επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ που δημοσιεύονται αυτό τον μήνα.

Η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης και την παροχή νέων δανείων. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης -υπό την Γερμανία και την Ολλανδία- θέτουν την συμμετοχή του Ταμείου ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουν σε νέα δάνεια. Το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους με την Ευρωζώνη να δείχνει μέχρι στιγμής πρόθυμη να την χορηγήσει και αξιωματούχους να λένε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα είναι από μόνα τους επαρκή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Viktoria Dendrinou της εφημερίδααμερικάνικης οικονομικής εφημερίδας Wall Streel Journal με τίτλο «Eurozone Bailout Fund Proposes Short-Term Debt Relief for Greece» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.