Βόμβα: Οι δανειστές ζητούν 30% μείωση των συντάξεων

0

Στην επίσπευση της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στοχεύουν οι δανειστές, βρίσκοντας ως πρόσχημα το χρηματοδοτικό κενό που εντόπισαν στη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Γι’ αυτό καθυστερούν τεχνηέντως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, οι Έλληνες αξιωματούχοι, προβάλλοντας ως δικαιολογία το δύσκολο εγχείρημα της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός ενάμιση μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του 30% του συνόλου των κύριων συντάξεων έως τον Μάρτιο του 2017. Έτσι, η ελληνική πλευρά κάνει καθυστέρηση για να αποφύγει τις μειώσεις και οι δανειστές θα εξακολουθούν να πιέζουν με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετρήσουν επιτέλους το ύψος της εξοικονόμησης που έχει αποφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον νόμο, η διαφορά μεταξύ της παλαιότερης και της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του 2018. Όμως οι δανειστές, ζητούν να μηδενιστεί άμεσα αντί του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο επανυπολογισμός θα εμφανίσει διαφορές προς τα κάτω 25%-30% στις κύριες συντάξεις. Σημαντικότερες θα είναι οι διαφορές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ μικρότερες στο Δημόσιο.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Από τον Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ και 5.000 αντίστοιχα στο Δημόσιο. Ο χάρτης των εκκρεμών συντάξεων ανά Ταμείο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στο ΙΚΑ οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις φτάνουν τις 58.000. Από τους δικαιούχους που βρίσκονται στην αναμονή μόνο οι 12.500 παίρνουν προσωρινή σύνταξη εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων (πληρωμή πλασματικών ετών) που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.
  • Στον ΟΑΕΕ οι εκκρεμείς αιτήσεις ανέρχονται σε 32.000,
  • στον ΟΓΑ σε 30.000 και
  • στο Δημόσιο σε 5.000.

Οι επικουρικές συντάξεις

Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν στον μηχανισμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις οι οποίες αγγίζουν τις 129.000, με συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά 300 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές ωστόσο αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό, καθώς με το μνημόνιο έχει απαγορευτεί η επιχορήγηση των επικουρικών συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, δρομολογείται η εκταμίευση 85 εκατ. ευρώ με προορισμό το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για την πληρωμή 23.500 μερισμάτων.

Τι γίνεται με το εφάπαξ

Η αποπληρωμή των εφάπαξ που είχε παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε πάλι τον φετινό Ιούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2017. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν συνολικά άλλα 905 εκατ. ευρώ.

Από τον φετινό Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο αποδόθηκαν συνολικά 9.000 εφάπαξ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στόχος είναι η καταβολή άλλων 8.500 εφάπαξ σε δικαιούχους.

Share.

Comments are closed.