Ισπανία: Το σοσιαλιστικό κόμμα ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση Ραχόι

0

Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία υπό τον Μαριάνο Ραχόι, μετά την απόφαση που έλαβε η ομοσπονδιακή επιτροπή των Σοσιαλιστών. Αυτή η απόφαση ελήφθη εν μέσω αντεγκλήσεων και έντονων αντιπαραθέσεων.

Συγκεκριμένα με ψήφους 139 υπέρ έναντι 96 κατά και 2 να μην ψηφίζουν η επιτροπή ενέκρινε την πρόταση της προσωρινής ηγεσίας για αποχή από την ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στον Ραχόι.

Η απόφαση αυτή διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον συντηρητικό πρωθυπουργό, μετά από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Le Monde, η απόφαση ελήφθη στη λογική του «μικρότερου κακού», με το Σοσιαλιστικό κόμμα να παραμένει πάντως διχασμένο ως προς το αν είναι προτιμότερο να κηρυχθούν νέες εκλογές ή να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ραχόι.

«Δεν θεωρώ ότι είναι ντροπιαστικό. Αποχή δεν σημαίνει στήριξη. Το Σοσιαλιστικό κόμμα φθάνει σε αυτό σημείο μετά από έναν βαθύ εσωτερικό διάλογο και σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, που σχετίζεται με την έλλειψη κυβέρνησης στην χώρα», υποστήριξε στην ομιλία του ο Χαβιέ Φερνάντεθ, προσωρινός πρόεδρος των Σοσιαλιστών.

Οι υποστηρικτές της αποχής στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είχαν -όπως φαίνεται- τον τελευταίο λόγο.  

Share.

Comments are closed.