Έτσι τα «κοράκια» θα κερδοσκοπήσουν με τα δάνεια των Ελλήνων

0

Σκληρός και υπόγειος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απ’ τη μια η κυβέρνηση και οι τράπεζες κι απ’ την άλλη ξένα funds τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων «κορακιών».

Πρόκειται για εταιρείες που επιθυμούν να αγοράσουν δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια να τα πουλήσουν  με μεγάλο κέρδος ή να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη πιέζοντας αφόρητα ους δανειζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ξένων funds, τα περισσότερα κερδοσκοπικά και με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης, έχουν έρθει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πιέζουν για αγορά δανείων σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» των αγορών προσφέρουν ελάχιστα για την απόκτηση ακόμη και πακέτου δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φήμες στην τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μεγάλο fund, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 20 δις ευρώ στο εξωτερικό, και ειδικά στη Λατινική Αμερική, ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα με τη… στήριξη κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης.

Είναι εκπληκτικό ότι οι εκπρόσωποι του παραπάνω επενδυτικού σχήματος είχαν συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη και κατέθεσαν μια πρόταση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε… βόμβα. Ζήτησαν από μεγάλη τράπεζα να τους δώσει ένα πακέτο «κόκκινων» δανείων όλων των ειδών συνολικής αξίας 1 δις ευρώ και αυτοί να πληρώσουν 70 έως 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ήθελαν να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 7% με 10% της αξίας τους, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μεικτό πακέτο που περιελάμβανε και μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καλύμματα αλλά και δάνεια που είχαν υποθήκες, κυρίως σπίτια, γραφεία ή καταστήματα και αυτό δεν είναι το μοναδικό fund. Λίγο πολύ όλα ίδια είναι.

Πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 40 εκπροσώπους που ήρθαν στην Αθήνα κινούνταν στη λογική των «κορακιών». «Μύρισαν… αίμα στην ελληνική τραπεζική αγορά και στο real estate κι έρχονται κάνοντας εξωφρενικές προσφορές που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε», λένε τραπεζικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 5 έως 10 σεντς για κάθε ένα ευρώ δανείου που δεν έχει καλύψεις. Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται, παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες.

Οι ξένοι πιστεύουν ότι προσφέροντας το 5% με 10% του δανείου θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να πληρώσουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% έως 50% του δανείου, είτε θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να τα επαναπωλήσουν κερδίζοντας μεγάλα ποσά.

Άλλωστε, όπως λένε κύκλοι της αγοράς «τα funds που λειτουργούν με τη λογική του γύπα ή του κορακιού, δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν κάνουν κοινωνική πολιτική όπως οι ελληνικές τράπεζες. Έχουν τους τρόπους για να εξαναγκάσουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλών τους, ειδικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.»

 

Share.

Comments are closed.